Röjsåg - Vi testar fem modeller som presterat bäst i test.

Röjsåg - Vi testar fem modeller som presterat bäst i test.

author avatar

Anders Lindsborg

Sep 28, 2023   •  12 min lästid

Innehållsförteckning

  • Röjsåg för tuffare jobb

  • Vad ska jag tänka på innan jag köper en röjsåg?

  • Användning och säkerhet

  • Stiga SBC 226 JD

  • Stihl FS 131

  • AL-KO BC 4125 II-S

  • Husqvarna 525 RX

  • AL-KO Solo 154

En röjsåg är starkare än en grästrimmer och används för att hantera grövre och tuffare vegetation. Med ett längre, kraftfullare svärd och starkare motor kan en röjsåg röja riktigt tuff växtlighet som sly, buskar och riktigt långt och kraftigt ogräs. Är du efter en röjsåg? Då har du kommit rätt. I det här testet testar vi fem populära modeller som presterat bäst i test runtom på nätet.

Röjsåg för tuffare jobb

En röjsåg är som sagt starkare än en grästrimmer, men en röjsåg är även tyngre och mer omständig att hantera. Och på grund av röjsågens tyngre vikt bärs den ofta med hjälp av en bärsele på ryggen för att göra arbetspassen lite lättare.

Vanligast är bensindrivna röjsågar på grund av att de är kraftfulla och mer slitagetåliga. Batteridrivna röjsågar börjar dock dyka upp på marknaden och numera finns det flera modeller med bra prestanda och lång batteritid. Dock kan det vara svårt att skilja agnarna från vetet och just därför har vi gjort det här testet, så du kan välja en röjsåg som passar dig bäst.

Vad ska jag tänka på innan jag köper en röjsåg?

Innan du köper en röjsåg är det viktigt att du tänker på vilka behov du har och vilken typ av arbete du planerar att utföra. Här är några faktorer att tänka på innan du köper en röjsåg:

1. Typ av röjsåg

Det finns olika typer av röjsågar på marknaden, såsom bensin-, batteri- och eldrivna röjsågar. Bensindrivna röjsågar är kraftfulla och lämpade för större ytor, medan batteri- och eldrivna röjsågar är tystare, mer miljövänliga och lämpade för mindre ytor.

2. Svärdslängd

Svärdslängden på röjsågen bestämmer hur mycket vegetation du kan röja åt gången. För mindre ytor kan en kortare svärdslängd fungera, men för större ytor med grövre vegetation rekommenderas en längre svärdslängd för bättre effektivitet.

3. Trimmerteknik

De flesta röjsågar har en trimmerteknik som arbetar med klinga, men det finns även röjsågar som röjer/trimmar med tråd. Fördelen med tråd är att typen passar bättre för precisionsklippning, vilket passar bättre på mindre ytor och på ytor med lättare vegetation. Med knivdrift kan du röja grövre växtlighet och tuffare ogräs. Klingorna är också oerhört enkla att byta ut, vilket är en stor fördel.

4. Vikt

Röjsågar varierar i vikt beroende på typ och modell. En tung röjsåg kan vara utmanande att använda under längre perioder, medan en lättare röjsåg kan vara mer bekväm att hantera. Väljer du en mycket kraftfull röjsåg med höga prestanda, blir den också extra tung. Ett bärsele på ryggen är då en förutsättning för ett hållbart arbete - annars blir det för tungjobbat.

5. Ergonomi

Tänk på hur röjsågen ligger i handen och om handtagen är justerbara eller ergonomiska för att minska trötthet och skador på händer och armar.

6. Underhåll

Röjsågar kräver som så mycket annat underhåll och service för att fungera optimalt. Så innan du köper en röjsåg, se till att du förstår vilket typ av underhåll som krävs för den modell du överväger att köpa och om du kan utföra detta underhåll själv eller om du måste ta den till en verkstad.

7. Pris

Röjsågar varierar i pris beroende på typ, storlek, prestanda och funktioner. Bestäm en budget och välj en modell som ligger inom ramen för vad du tycker är rimligt.

Användning och säkerhet

Röjsågar är mycket kraftfulla verktyg som kan vara farliga för dig och personer i din närhet om de inte används på ett korrekt sätt. Respektera säkerheten för dig själv och andra genom att tänka på detta:

Använd skyddsutrustning: Använd alltid skyddsutrustning när du använder en röjsåg, såsom skyddsglasögon, hörselskydd, handskar och säkerhetsskor.

Kontrollera arbetsområdet: Innan du börjar använda röjsågen, kontrollera ditt arbetsområde och ta bort eventuella stenar, grenar eller annat som kan orsaka en olycka.

Håll säkerhetsavstånd: Håll alltid säkerhetsavstånd från andra personer eller djur som befinner sig i närheten. Var även extra uppmärksam på vad som egentligen finns på den yta du ska röja.

Korrekt hållning och användning: Håll röjsågen på rätt sätt och arbeta på ett sätt så att inte kroppen tar skada. Låt inte röjsågen glida och använd alltid båda händerna på maskinen.

Stäng av maskinen vid service eller byte av tillbehör: Stäng alltid av röjsågen innan du byter tillbehör, fyller på bränsle eller utför service på maskinen.

Lär dig att använda röjsågen: Läs alltid bruksanvisningen för röjsågen innan du börjar använda den och följ anvisningarna för att undvika skador på dig själv eller andra.Stiga SBC 226 JD

Stiga SBC 226 JD

Stiga SBC 226 JD Röjsåg är ett riktigt bra budgetval, men den klarar tyvärr inte mer vedartad vegetation och riktigt högt gräs. Där tar det stopp!

STIGAs SBC 226 JD är en röjsåg som har en 2-taktsmotor på 25,4 cc (0,7 kW) och en arbetsbredd på 43 cm. Det är en kompakt och välbalanserad röjsåg som enkelt kan delas i två delar för smidig förvaring och transport. Den har också ett ergonomiskt dubbelhandtag och en enkelsele för användarvänlighet.

Röjsågen är utrustad med ett nylonhuvud för Tap&Go, vilket snabbt matar fram tråden när du trycker det mot marken. Medföljer gör även en 3T-klinga (tretaggad) på 255 mm som är idealisk för att klippa mindre buskage och sly.

Räknat från full tank uppskattar vi drifttiden till 1 timme och 20 minuter, vilket får ses som utmärkt lång drifttid. Priset för STIGA SBC 226 JD är också väldigt lågt och passar dig som har en liten budget eller dig som inte behöver så mycket mer.

Specifikationer

Typ: Bensindriven
Cylindervolym: 25,4 cc
Tråddiameter: 2,4 mm
Klippbredd: 43 cm
Vikt: 7,2 kgStihl FS 131

Stihl FS 131

Stihl FS 131 är en riktigt stark bensindriven röjsåg och är idealisk för att arbeta på stora ytor och hantera segt gräs. Samtidigt är den väldigt lätt och välbalanserad. Den har en 4-MIX motor som gör den mycket lättstartad och har en förenklad startprocess. Dessutom är Stihl FS fullt utrustad med ett tvåhandsstyre, ett handtag med en integrerad stoppknapp, en 4-MIX motor med en större tank för längre arbetspass, en homogen drivaxel och en bärsele med dubbla axelremmar för bekväm användning. Stihl FS 131 levereras med både ett trimmerhuvud, en slyklinga och en sågklinga, vilket känns generöst.

Stihl FS 131 är som sagt väldigt stark och det medför även en hel del ljud. Dock låter den mer som en fyrtaktare än en tvåtaktare och ljudet är inte alltför irriterande med en ganska dov ljudbild. Hörselkåpor är dock att föredra när du arbetar med Stihl FS 131.

Stihl FS 131 är lätt och välbalanserad och med det vadderade selet känns den inte jobbig att arbeta med även under längre perioder. Selet avlastar på ett bra sätt och vi kan fortsätta tills arbetet är klart. Några jobbiga vibrationer upplever vi inte heller med Stihl FS och den startar alltid på en eller två drag.

Stihl FS 131 passar dig som behöver mycket kraft och är beredd att betala extra för ergonomi och byggkvalitet. Den är dyr, men du får också vad du betalar för - en mycket lätt, ergonomisk och stark röjsåg som klarar det mesta. Stihl FS 131 är ett riktigt bra köp och en riktigt prisvärd röjsåg.

Specifikationer

Typ: Bensindriven
Cylindervolym: 36,3 cc
Tråddiameter: 2,4 mm
Klippbredd: 42 cm
Vikt: 5,8 kgAL-KO BC 4125 II-S

AL-KO BC 4125 II-S

AL-KO BC 4125 II-S är en bensindriven röjsåg som passar för lättare vegetation. Prestandan står sig inte för de lite mer tuffare jobben. Den är samtidigt ganska tung och otymplig och med endast en dåligt vadderad enkelsele blir det inte optimalt. Det märks när man arbetat ett tag.

Räknat från full tank uppskattar vi drifttiden till 1 timme och 15 minuter, vilket får ses som en lång drifttid med tanke på tankvolymen på 1 liter.

AL-KO BC 4125 II-S har halvautomatisk trådutmatning som förenklar mycket när du behöver dra ut mer tråd. Greppet är också bra tycker vi. Det är gummerat och mönstrat och du får ett riktigt bra grepp. Även alla knappar är i lagom storlek, dock så känns allt lite plastigt och intrycket blir inte det bästa.

Alla nackdelar med AL-KO BC 4125 II-S speglar det billigare priset och röjsågen passar för dem som inte har så tuff vegetation.

Specifikationer

Typ: Bensindriven
Cylindervolym: 32,6 cc
Tråddiameter: 2,4 mm
Klippbredd: 41 cm
Vikt: 7,8 kgHusqvarna 525 RX

Husqvarna 525 RX

Husqvarna 525 RX är en bensindriven röjsåg designad för enkelhet och bekvämlighet och det känns verkligen när vi testar denna modell. Den har bra balans. Reglagen är enkla och tydliga och det flyter på riktigt bra. Choken och bränsleblåsan är också lätta att nå och förstå sig på.

Husqvarna 525 RX har en X-TORQ® motor som minskar bränsleförbrukningen och utsläppen, vilket vi ser som ett bra initatitiv för en mer hållbar miljö. Röjsågen har också ett vinklat och bekvämt handtag för bättre grepp och arbetsposition, samt en bränslepump som gör den mycket lättstartad. Det automatiska stoppreglaget går också tillbaka till ON-läge för en mer problemfri start.

Det justerbara och ergonomiska handtaget på Husqvarna 525 RX känns riktigt bra i händerna. Röjsågen kan användas med både klinga och trimmerhuvud och det kraftfulla klippsystemet har dubbla trådar och Tap 'n Go-funktion för snabb trådmatning. "Balans 35"-selet fördelar belastningen optimalt och sitter som ett smäck mellan axlar, bröst och rygg. Det gillar vi!

Här får du en välbyggd, stark och mycket ergonomisk röjsåg som klarar även lite mer tuffare vegetation som riktigt högt gräs och att röja sly är inga problem. Den är även bränslesnål och har låg vikt.

Specifikationer

Typ: Bensindriven
Cylindervolym: 25,4 cc
Tråddiameter: 2,4 mm
Klippbredd: 41 cm
Vikt: 4,9 kgAL-KO Solo 154

AL-KO Solo 154

AL-KO Solo 154 är en gedigen röjsåg med en byggkvalitet som både känns och syns, den är välbalanserad och selen hjälper till att väga upp den extra vikten.

Något som är extra positivt för den här modellen är att du kan vinkla handtaget genom att bara lossa en vingmutter. Röjsågar brukar i allmänhet annars vara relativt omständiga att justera, så det här är ett välkommet initiativ av AL-KO.

AL-KO Solo 154 är stark, men den är absolut inte bensinsnål. Vi behöver fylla på med bensin redan efter 35 minuters användning, vilket känns sådär. Ljudnivån är också relativt hög, men ändå helt okej. Hörselkåpor är dock att föredra.

Med AL-KO Solo 154 får du en röjsåg som är stark och orkar röja riktigt tuff vegetation. Priset är dock ganska högt, kanske till och med för högt i jämförelse med dess prestanda och specifikationer.

Specifikationer

Typ: Bensindriven
Cylindervolym: 54,2 cc
Tråddiameter: 2,4 mm
Klippbredd: 30 cm
Vikt: 8,0 kg