Poolrobot bäst i test – här är den bästa poolroboten 2024

Poolrobot bäst i test – här är den bästa poolroboten 2024

author avatar

Anders Lindsborg

Apr 15, 2024   •  8 min lästid

Innehållsförteckning

Alla som har turen att ha en egen pool hemma vet att det inte bara är lata dagar i solen som gäller. Det krävs också en hel del arbete för att hålla poolens botten och väggar rena. Många gör detta med en pooldammsugare men det absolut bästa är förstås att skaffa en poolrobot som gör jobbet på omkring 2 timmar, beroende på hur stor pool eller liten pool man har.

Att ha en poolrobot är inte bara bättre för poolens rengöring. Det är också bättre för miljön tack vare att man inte behöver använda så mycket kemikalier för att rengöra poolen.

I detta bäst i test tar vi reda på vilken poolrobot som är den bästa.


Poolrobot bäst i test

Detta är en poolrobot

En poolrobot är en typ av automatisk dammsugare som rengör en swimmingpool. Poolroboten fungerar på så vis att en pump cirkulerar vatten genom ett filter. Detta filter fångar upp skräp, löv och annat som har hamnat på poolens botten.

De bästa poolrobotarna på marknaden är smarta. De kalkylerar poolens yta och anpassar rengöringen efter den.

Vissa poolrobotar klarar också av att klättra på väggar och rengör på så vis poolens väggar.


Poolrobot som klättrar på väggen

En poolrobot kan rengöra både botten och väggar

Många poolrobotar, som till exemper Climber Pro från Pooli, klarar av att klättra på väggar och kan därmed rengöra poolväggarna.

Poolrobotar som kan klättra på swimmingpoolens väggar klarar normalt sett av att rengöra hela poolen med undantag för trappor. Många poolrobotar klarar av att rengöra där det är mindre vinklar eller ojämnheter i poolen.

En poolrobot är bra för både en större pool och en mindre pool

Oavsett om man har en stor pool eller en liten pool är det en bra idé att skaffa en poolrobot. En poolrobot är mycket effektivare när det gäller att rengöra poolen jämfört med exempelvis en pooldammsugare.

Något som är väldigt skönt är att roboten rengör poolen automatiskt. Man behöver alltså inte aktivt städa poolen själv utan man kan göra något annat under tiden och vänta på att roboten ska rengöra poolen klart.

När ens poolrobot blivit klar behöver man bara lyfta upp den – sedan kan man njuta av att bada i poolen som är ren och fin!

Poolens rengöringssystem fungerar bäst ihop med en poolrobot

Om man har en pool med ett inbyggt rengöringssystem så är det fortfarande en väldigt bra idé att skaffa en poolrobot. Detta eftersom att roboten kan plocka upp skräp som exempelvis löv eller annat som annars riskerar att fastna i poolens rengöringssystem.

Med hjälp av en poolrobot underlättar man för att rengöringssystemet ska kunna göra sitt jobb på bästa sätt.

Dessa poolrobotar är bäst i test

Vi har testat flera olika poolrobotar och listar här nedan de som vi sammantaget anser vara de som är bäst i test 2023.

Vi har tagit hänsyn till en mängd olika faktorer, som hur bra roboten rengör poolen, om den kan klättra på väggar eller inte, samt hur mycket den kostar.

Här nedan listar vi de poolrobotar som är allra bäst.


Poolrobot planet pool orca 150

Poolrobot planet pool orca 150 – en poolrobot med hög kapacitet

Det här är en poolrobot med oerhört stor kapacitet. Orca 150 är väldigt populär bland många poolägare eftersom den snabbt arbetar sig igenom poolen och lämnar efter sig en pool som är ren och fin.

Planet Pool Orca 150 har en 14 meter lång kabel vilket innebär att den kan användas i relativt stora bassänger (upp till 60 kvadratmeter klarar den utan problem). Roboten kan även klättra på väggar vilket säkerställer att hela poolen blir rengjord.

Har flera helautomatiska program

Roboten kommer förprogrammerat med flera olika helautomatiska program. Detta innebär att roboten klarar av att rengöra poolen med minimal eller ingen styrning.

Roboten har dessutom inbyggd intelligens vilket garanterar att den rengör hela poolen utan att trassla in sig i kabeln.

Bra att veta om Poolrobot Planet Pool Orca 150

• Har en 14 meter lång kabel

• En poolrobot som arbetar snabbt

• Har flera helautomatiska program


Pooli Climber Pro

Pooli Climber Pro – En poolrobot för den som vill ha en premiumprodukt

Pooli Climber Pro är en välkänd poolrobot som har fått lite av en lyxstämpel. Den är något dyrare än många andra poolrobotar på marknaden men den håller samtidigt väldigt hög kvalitet och har utsetts till bäst i test i flera recensioner tidigare.

Denna poolrobot har en hög kapacitet och kan enkelt rengöra en pool som är över 100 kvadratmeter stor utan problem. Roboten kan också klättra på poolväggarna vilket säkerställer att den klarar av att rengöra hela poolen på bästa sätt.

En poolrobot som är kompatibel med Bluetooth

En Pooli Climber Pro-poolrobot går att koppla till sin smartphone via Bluetooth vilket innebär att man enkelt kan styra bland annat robotens programmering direkt i sin telefon.

Climber Pro är också utrustad med en smart säkring som bland annat ser till så att roboten inte kan klättra över poolkanten. Climber Pro fungerar bra oavsett om poolen är rektangulär, rund eller oval.

Bra att veta om Pooli Climber Pro

• Går att styra via Bluetooth

• En något dyrare poolrobot som håller hög kvalitet

• Har en smart säkring som hindrar roboten från att klättra över poolkanten.


Swim & Fun Raptor

Swim & Fun Raptor – en populär poolrobot som kan styras via app

Denna poolrobot har blivit otroligt populär på senare tid. Swim & Fun Raptor är utrustad med ett smart datorstyrt system som gör att roboten kan rengöra hela vattenlinjen. Den rengör även längs väggarna samt poolens botten.

En appstyrning som gör det enkelt att göra poolen ren

En av de största fördelarna med denna poolrobot är att den kan styras med hjälp av en app. När man använder appen kan man välja mellan tre olika program som är förprogrammerade.

Man kan också välja att styra roboten manuellt vilket vissa föredrar att göra.

Med en Swim & Fun Raptor medföljer två filter som samlar upp smutsen. Något som är väldigt bra är att dessa är lätta att rengöra.

Swim & Fun Raptor är bäst i test!

Resultatet i vårt bäst i test är att Swim & Fun Raptor är den allra bästa poolroboten på marknaden år 2023. Det är en robot som är väldigt bra på att rengöra poolen oavsett om det gäller dess botten och väggar eller längs vattenlinjen.

Det som verkligen sätter pricken över I:et är att kabeln som roboten är ansluten till är designad för att man ska undvika att poolroboten fastnar. För att undvika detta flyter kabeln på vattnet. Detta tycker vi är väldigt bra!

Bra att veta om denna poolrobot

• Går att styra via app

• Har en kapacitet på 200 kubikmeter

• Har tre olika program och tillåter även manuell styrning


Poolrobot Scooby

Poolrobot Scooby – en bra poolrobot i budgetklassen

Scooby är en mindre poolrobot som man hittar till en billigare peng, vilket innebär att den passar bra för alla som letar efter en billig poolrobot. Tack vare den låga kostnaden väljer många en Poolrobot Scooby, särskilt de som har en mindre pool.

Trots att den är billig så är denna poolrobot fortfarande väldigt effektiv och klarar av de flesta städuppgifter som hör poolrengöring till. Roboten rengör vattenlinjen, poolväggarna och botten samt filtrerar bort både stora och små partiklar.

Poolroboten är utrustad med en vridbar led

Den här poolroboten har en väldigt smart funktion i och med att kabeln sitter fast i en vridbar led. Detta innebär att poolroboten kan röra sig fritt i förhållande till kabeln och den trasslar heller inte in sig.

Hela kabeln är dessutom flytande vilket gör det enkelt för roboten att göra poolen ren utan att trassla in sig i kabeln.

Bra att veta om Poolrobot Scooby

• Väldigt bra på att filtrera bort partiklar

• En billig och prisvärd poolrobot

• Rengör poolen på omkring 2 timmar


Vanliga frågor och svar