Motionscykel bäst i test 2024. Vi jämför fem bra modeller för din bästa träning.

Motionscykel bäst i test 2024. Vi jämför fem bra modeller för din bästa träning.

author avatar

Anders Lindsborg

Sep 29, 2023   •  22 min lästid

Innehållsförteckning

Motionscyklar är en populär träningsmaskin som används för att förbättra hälsan, öka styrkan och förbränna kalorier. Cykling är en lågintensiv träningsform som passar de flesta, oavsett ålder eller träningsnivå. Med en motionscykel kan du träna hemma när det passar dig och utan att behöva lämna hemmet. Det finns en mängd olika motionscyklar på marknaden med olika funktioner och prisklasser och det stora utbudet av motionscyklar gör att det både kan vara enkelt och svårt att hitta en modell som passar just dina behov och budget.

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på fem populära modeller som har presterat väl i många tester runtom på nätet.

Varför ska jag köpa en motionscykel?

Ger dig en bättre hälsa

Att cykla regelbundet är en utmärkt form av kardiovaskulär träning, vilket bidrar till att förbättra hjärt- och lungkapaciteten. Träningsformen hjälper också till att öka ämnesomsättningen, förbättrar blodcirkulationen och stärker musklerna.

Bekvämt och säkert

Att ha en motionscykel hemma ger dig möjlighet att träna när som helst på dagen, utan att behöva lämna hemmet eller oroa dig för trafik eller dåligt väder. Träningsformen blir därmed mer tillgänglig samtidigt som olycksrisken blir minimal.

Långsiktig investering

Att köpa en motionscykel är på lång sikt en bra investering för din hälsa och välbefinnande. Det är en investering som verkligen betalar av sig i form av bättre hälsa och därmed förmodligen även färre besök hos doktorn.

Stor flexibilitet

En motionscykel ger dig möjlighet att anpassa din träning efter dina egna behov och önskemål. Du kan själv välja intensitetsnivå, träningsprogram och träningstid, vilket ger dig större flexibilitet än många andra träningsformer.

Avstressande

Att träna på en motionscykel är en en utmärkt form av avstressande träningsaktivitet. Cykelträning hjälper till att minska spänningar och ökar känslan av avkoppling, vilket kan vara särskilt viktigt under perioder av hög stress.

Slipp trängseln på gymmet

Alla gym har i stort sett motionscyklar och de är väldigt populära och används av de flesta medlemmarna. Med en motionscykel hemma slipper du trängas och kan istället träna precis när du vill.

Bra för pollenallergiker

För personer med pollenallergi, kan det under vissa månader vara riktigt jobbigt att vistas utomhus, vilket begränsar möjligheterna för cykelträning. Investerar du i en motionscykel är du kvitt det problemet på nolltid.

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa en motionscykel?

En motionscykel är förmodligen den mest klassiska träningsmaskinen och den bibehåller sin popularitet genom att erbjuda en mängd egenskaper som gör den till ett utmärkt träningsredskap. För att hitta den bästa modellen för dig och dina behov bör du tänka på dessa saker innan du köper en motionscykel.

1. Bestäm prisnivå

Du får lite vad du betalar för, brukar man säga. Det är därför viktigt att känna efter vilken budget du har och därefter sortera ut vilka krav du kan ställa på din motionscykel. Priserna varierar en hel del beroende på motionscykelns byggkvalitet, design, märke och funktionalitet. I vilken klass ska du lägga dig, budget- mellan- eller proffsklassen? Nedan får du en närmare förklaring av vad du kan förvänta dig av de olika klasserna:

Budgetklassen

Motionscyklar i budgetklassen är enkla och prisvärda träningsmaskiner som passar bra för nybörjare eller personer med begränsad budget. De har vanligtvis grundläggande funktioner som gör det möjligt att träna hemma på ett bekvämt och effektivt sätt. Motionscyklar i budgetklassen är ofta även utrustade med permanentmagnetiskt motstånd. Dessa motstånd har en kortare livslängd än alternativen. Prisintervallet ligger mellan 2 500 kr till 4 000 kr. Här är några av de egenskaper som karaktäriserar en motionscykel i budgetklassen:

Enkel konstruktion: En motionscykel i budgetklassen har en enkel konstruktion som gör den lätt att använda och enkel att montera. Konstruktionen är vanligtvis inte lika robust som mer avancerade modeller.

Justerbarhet: En motionscykel i budgetklassen har vanligtvis justerbarhet för att passa olika kroppstyper och träningsbehov. Det kan innefatta justerbar sadel och styre.

Grundläggande träningsdata: En motionscykel i budgetklassen erbjuder vanligtvis grundläggande träningsdata som hjälper dig att övervaka din träning. Det kan inkludera information om hastighet, distans och kaloriförbrukning.

Enkelhet i träningsprogram: En motionscykel i budgetklassen har vanligtvis inte lika många eller avancerade träningsprogram som dyrare modeller. Dessa kan vara mer grundläggande och enklare att använda.

Prisvärdhet: En motionscykel i budgetklassen är vanligtvis mycket prisvärd, vilket gör att det är ett bra val för personer med en begränsad budget.

Mellanklassen

Motionscyklar i mellanklassen är en populär och prisvärd träningsmaskin som passar för de flesta träningsnivåer. De erbjuder vanligtvis grundläggande funktioner för en effektiv och bekväm träning. Prisintervallet ligger mellan 4 000 kr till 7 000 kr. Här är några av de egenskaper som karaktäriserar en motionscykel i mellanklassen:

God kvalitet på material och konstruktion: En motionscykel i mellanklassen är vanligtvis tillverkad av högkvalitativa material som är stabila och hållbara. Konstruktionen är oftast robust och klarar av regelbunden träning och normal belastning.

Enkel användning: En motionscykel i mellanklassen är vanligtvis enkel att använda och passar både nybörjare och erfarna utövare. De grundläggande funktionerna är även enkla att hantera och kräver inte mycket teknisk kunskap.

Justerbarhet: En motionscykel i mellanklassen har vanligtvis justerbarhet för att passa olika kroppstyper och träningsbehov. Sadeln och styret kan justeras för att skapa en mer bekväm och ergonomisk träningsposition.

Träningsdata: En motionscykel i mellanklassen erbjuder vanligtvis grundläggande träningsdata som hjälper dig att övervaka din träning. Det kan inkludera information om hastighet, distans, kaloriförbrukning och pulsfrekvens. Motionscyklar i denna klass har även fler antal program än i budgetklassen.

Mångsidighet: En motionscykel i mellanklassen kan ha olika träningsprogram och motståndsnivåer för att skapa en mer mångsidig och utmanande träning. Det kan även inkludera förinställda program och manuell justering av motståndet.

Proffsklassen

Motionscyklar i proffsklassen är vanligtvis av hög kvalitet och erbjuder avancerade funktioner för en mer effektiv och bekväm träning. I den här klassen hittar du de bästa motionscyklarna. Prisintervallet ligger mellan 7 000 och uppåt. Här är några av de egenskaper som karaktäriserar en motionscykel i proffsklassen:

Hög kvalitet på material och konstruktion: En motionscykel i proffsklassen är vanligtvis tillverkad av högkvalitativa material som är robusta och hållbara. Konstruktionen är oftast stabil och tålig, vilket gör att cykeln klarar av hög belastning och intensiv träning.

Avancerad träningsdata: En motionscykel i proffsklassen erbjuder vanligtvis avancerad träningsdata som hjälper dig att övervaka din träning och förbättra dina prestationer. Det kan innefatta information om hastighet, distans, kaloriförbrukning, pulsfrekvens och träningsprogram.

Justerbarhet: En motionscykel i proffsklassen är ofta utformad för att vara anpassningsbar till användarens storlek och träningsnivå. Sadeln och styret kan justeras för att passa olika kroppstyper och träningsbehov.

Avancerade träningsprogram: En motionscykel i proffsklassen har vanligtvis flera avancerade antal program som hjälper dig att variera din träning och utmana dig själv på olika sätt. Det kan innefatta högintensiv intervallträning (HIIT), backträning och pulskontrollerade träningsprogram.

Ljud och vibration: En motionscykel i proffsklassen har vanligtvis en tyst och vibrationsfri drift, vilket gör det möjligt att träna hemma utan att störa andra. Det är också vanligt att cykeln har inbyggda högtalare och musikuppspelning för en mer underhållande träningsupplevelse.

2. Teknikutrustning

Teknikutrustningen och dess egenskaper varierar stort mellan olika motionscyklar, men med rätt utrustning kan du bli mer motiverad genom att den höjer kvalitén på din träning. Här är några exempel på utrustning som höjer kvalitén på din träning:

Trådlös pulsmätning

Är du intresserad av pulsbaserad träning rekommenderar vi en modell med trådlös överföring från ett pulsband, detta eftersom de medföljande och fasta pulssensorerna vanligen inte är så precisa och mäter endast från ett ställe där du normalt inte har händerna under träningspasset.

Kompatibilitet med träningsappar

Vissa modeller av motionscyklar erbjuder via bluetooth koppla ihop sig med olika träningsappar. Utvecklingen har på senaste tiden gått väldigt fort och många av apparna är väldigt bra och spännande verktyg. En välutvecklad app kan verkligen hjälpa dig till en bättre och mer varierad träning.

Träningsprogram

Med ett stort utbud av förinställda träningsprogram är det lättar att skapa variation i sin träning. Många motionscyklar kommer med förinställda träningsprogram specifikt byggda för fettförbränning, intervallträning, pulsträning och backträning. Vissa modeller erbjuder även möjligheten att själv skräddarsy sina egna träningsprogram.

3. Design

När du köper en motionscykel är det viktigt att tänka på designen, eftersom den kan påverka din träningsupplevelse. Här är några faktorer att tänka på när det gäller motionscykelns design:

Storlek: Det är viktigt att välja en motionscykel som passar i den miljö där du ska ha den. Tänk på motionscykelns storlek och se till att det finns tillräckligt med plats runtomkring för att kunna använda den på ett bekvämt sätt..

Sadel och styre: Sadeln och styret ska vara bekväma och justerbara för att passa din kropp och dina träningsbehov. Tänk på att en justerbar sadel och styre gör det möjligt att skapa en ergonomisk träningsposition, vilket lönar sig i längden.

Pedaler och fotstöd: Pedalerna ska vara bekväma och ha tillräckligt med grepp för att undvika att du glider av dem under träningen. Det är också viktigt att ha fotstöd på båda sidor av cykeln för att underlätta att kliva av och på.

Motstånd: Motståndet på en motionscykel kan vara magnetiskt eller mekaniskt och det är viktigt att välja ett motstånd som passar dina träningsbehov och mål. Ju högre motstånd, desto mer utmanande träning kan du ägna dig åt.

Träningsdata: En motionscykel med enkel åtkomst till träningsdata som hastighet, distans och kaloriförbrukning hjälper dig att övervaka din träning och se dina framsteg. Bra träningsdata är för många en stor motivationshjälp och ett måste.

Ljudnivå: En motionscykel med en tyst och vibrationsfri drift är att föredra för att undvika att störa andra i hemmet eller omgivningen. En relativt tyst motionscykel gör träningen mer behaglig.

4. Bromssystem

Det finns två huvudsakliga typer av motstånd som används på motionscyklar, elektromagnetiskt- och permanentmagnetiskt motstånd. Nedan kan du läsa om skillnaderna mellan dessa motståndstyper:

Elektromagnetiskt motstånd: Elektromagnetiskt motstånd (EMS) fungerar genom att en elektrisk ström skapar ett magnetfält som sedan reglerar motståndet. Ju högre motståndsnivå som väljs, desto mer ström skickas till elektromagneten och magnetfältet ökar, vilket i sin tur ökar motståndet på cykeln. Elektromagnetiskt motstånd ger vanligtvis en jämnare och mer exakt justering av motståndet än permanentmagnetiskt motstånd och är överlägset bättre i alla bemärkelser.

Permanentmagnetiskt motstånd: Permanentmagnetiskt motstånd använder en magnet som är placerad nära cykelns flyghjul. Motståndet regleras genom att magneten flyttas närmare eller längre bort från flyghjulet med hjälp av en justerbar skruv. Ju närmare magneten är flyghjulet, desto högre blir motståndet. Permanentmagnetiskt motstånd är vanligtvis enklare och billigare än elektromagnetiskt motstånd och justeringen av motståndet kan vara mer ojämn och mindre exakt. Denna motståndstyp är billigare att tillverka och därför ofta förekommande på motionscyklar i budget- och mellanklassen.

5. Garanti

Garantilängden är viktig på alla produkter vi köper och ju dyrare produkter, desto viktigare är garantin. Motionscyklar är relativt dyra träningmaskiner och vi förväntar oss därav att de ska hålla många år framöver, men så är det tyvärr inte alltid. Ibland går saker och ting sönder på grund av konstruktionsfel och då är det skönt att veta att man har garanti.

Hur lång garantitid en tillverkare eller återförsäljare vågar ge en motionscykel brukar kunna ge en fingervisning på motionscykeln kvalitet. En väl tilltagen och generös garantitid är som sagt att föredra och därav något vi ska eftersträva att få på köpet.Hammer Ergo-Motion BT Motionscykel

Hammer Ergo-Motion BT Motionscykel

Hammer Ergo-Motion BT Motionscykel har en mycket ergonomisk design och stabil konstruktion som hjälper till att minska belastningen på lederna under träningen. En justerbar sadel och ett justerbart styre förenklar också användningen för användare med olika längd.

En motionscykel för riktigt tunga pass

Med Hammer Ergo-Motion BT finns det hela 16 stycken motståndsnivåer och det maximala motståndet är mycket kraftigt, vilket öppnar upp för riktigt tunga pass. Och även vid hög belastning jobbar motionscykeln nästan ljudlöst, främst tack vare det magnetiska motståndet. Träningen blir ytterst behaglig.

Trådlös överföring av träningsdata genom bluetooth

Hammer Ergo-Motion BT har även justerbara fötter som gör den enkel att placera och få stabil även på något ojämnt underlag. Tramporna är sköna och du kan även spänna fast fötterna med enklare typ av spänne. Motionscykeln har också två transporthjul som gör den lätt att flytta runt om man skulle behöva det. Hammer Ergo-Motion BT har genom bluetooth även stöd för trådlös överföring av träningsdata till din smartphone eller surfplatta. Detta gör att du kan övervaka dina träningsframsteg och använda den informationen för att maximera din träning. Hammer Ergo-Motion BT har med etta också stöd för trådlös pulsmätning. Notera dock att pulsbandet ej följer med på köpet, det får du köpa separat.

Användarvänlig träningsdator

Träningsdatorn är lagom komplicerad och lättnavigerad. Knapparna är genomtänkta, både i placering och med tanke på användarvänlighet. Här hittar vi klassiska vred för enkla och snabba justeringar. I träningsdatorn hittar vi information såsom hastighet, kaloriförbrukning, distans och puls med mera. Motionscykeln har även ett USB-uttag för effektiv laddning av mobila enheter under träningspasset.

Specifikationer Motionscykel

Prisklass: Budget

Svänghjul: 8 kg

Display: 5,5"

Träningsprogram: 22 st

Motstånd: Magnetiskt (EMS)

Motståndsnivåer: 16 st

Maskinvikt: 35 kg

Max användarvikt: 180 kgAbilica Stream UB X Motionscykel

Abilica Stream UB X Motionscykel

Abilica Stream UB X Motionscykel är ett storasyskon till Abilica Stream UB V och med det även mer påkostad. Stilmässigt är designen likvärdig på båda modellerna. Här är det skandinavisk minimalism som gäller. Båda modellerna är även mycket tystgående och har en mycket hög komfort.

Elektromagnetiskt motstånd

Det som skiljer modellerna åt är att UB X dels har högre maximal användarvikt, men framförallt så har UB X ett elektromagnetiskt motstånd. Detta typ av motstånd slits mindre än ett vanligt permanentmotstånd, vilket i sig ger en längre livslängd.

Bakgrundsbelyst färgdisplay och träningsdator med bluetooth

Abilica Stream har en bakgrundsbelyst färgdisplay som både är snygg, tydlig och användarvänlig. Träningsdatorn erbjuder bluetooth och därmed också stöd för trådlös överföring av träningsdata till din smartphone eller surfplatta. Detta gör att du kan övervaka dina träningsframsteg och använda den informationen för att maximera din träning. Hammer Ergo-Motion BT har med etta också stöd för trådlös pulsmätning. Notera dock att pulsbandet ej följer med på köpet, det får du köpa separat.

Specifikationer Motionscykel

Prisklass: Mellan

Svänghjul: 9 kg

Display: 5,6"

Träningsprogram: 12 st

Motstånd: Magnetiskt (EMS)

Motståndsnivåer: 16 st

Maskinvikt: 46 kg

Max användarvikt: 200 kgTitan Life Athlete B55 Motionscykel

Titan Life Athlete B55 Motionscykel

Titan Life Athlete B55 är en enkel motionscykel och den kommer inte med några förinstallerade träningsprogram. Maxbelastningen räcker dock gott och väl även för en vältränad motionär.

Sköna greppvänliga handtag och mycket bekväm sadel

Titan Life Athlete B55 är även mycket ergonomiskt utformad. Sadeln känns bekväm och det även under längre träningspass. Att cykla på en motionscykel har aldrig varit skönare. Cykeln känns också väldigt stabil även vi hög belastning. Handtagen är greppvänliga och det går även att vinkla styret. Det ska dock tilläggas, att är man över 185 cm kan sitthöjden kännas något kort, även om sadeln är inställd på maxhöjd.

Enkel design

Designen på Titan Life Athlete B55 är enkel och rimmar väl med det låga priset och den blå färgen kanske inte passar in i alla rum, vilket man bör tänka på. Tyvärr saknas också hållare för vattenflaska.

Enkel träningsdator

Träningsdatorn kommer som sagt inte med några förinstallerade träningsprogram och är därmed också väldigt lättnavigerad. Med några knapptryck ställer man in önskad träningstid eller distans och sen är det bara börja cykla. Displayen är dock inyte bakgrundsbelyst, vilket försvårar att träna i mörkare rum. Tränar man i ett ljust rum, kan man dock läsa av information såsom hastighet, kaloriförbrukning, distans och puls.

Motståndet på Titan Life Athlete B55 regleras manuellt, genom att vrida på en ratt. Ratten är placerad nedanför träningskonsolen, vilket kan upplevas störande när man är trött.

Specifikationer motionscykel

Prisklass: Mellan

Svänghjul: 9 kg

Display: 5,5"

Träningsprogram: 12 st

Motstånd: Magnetiskt (EMS)

Motståndsnivåer: 15 st

Maskinvikt: 40 kg

Max användarvikt: 120 kgHammer Cardio Motion BT Motionscykel

Hammer Cardio Motion BT Motionscykel

Hammer Cardio Motion BT Motionscykel har flera användbara finesser som exempelvis USB-uttag, hylla för surfplatta eller telefon och smart ratt för att navigera bland träningsprogram. Hammer erbjuder också en väl tilltagen garanti på tre år.

Med flera inställningsmöjligheter för ergonomi tränar du med Hammer Cardio Motion BT väldigt mjukt och följsamt. Sadeln är dock något hårdare än många konkurrenters, men smaken är som baken som man säger - olika.

Träningsdatorn är fullproppad med träningsprogram och det är även lätt att navigera bland dessa. Via bluetooth går det också att koppla ihop motionscykeln med olika träningsappar. Motståndet känns okej för den vanliga motionären, men för den lite mer vältränande typen känns det i lägsta laget.

Hammer Cardio Motion BT känns som ett riktigt bra val för dig som önskar en mångsidig motionscykel tacka var sitt rimliga pris och med en träningsdator fullproppad med program kommer motivationen inte att tryta. Garantilängden pekar också på en hög kvalitet.

Specifikationer motionscykel

Prisklass: Mellan

Svänghjul: 8 kg

Display: 6,1"

Träningsprogram: 22 st

Motstånd: Magnetiskt (EMS)

Motståndsnivåer: 16 st

Maskinvikt: 37 kg

Max användarvikt: 130 kgCasall EB300 Motionscykel

Casall EB300 Motionscykel

Casall EB300 är en läcker motionscykel med en användarvänlig och bakgrundsbelyst träningsdator. Här får du också tolv förinställda träningsprogram att motivera dig med.

Casall EB300 går stadigt och även vid hög belastning. Motionscykeln har också justerbara fötter som gör att den står plant även på en ojämn yta. Sitsen går att justera både vågrätt och lodrätt, men är man över 185 cm rekommenderar vi att verkligen prova cykeln innan man köper den.

Motionscykeln kommer med en hållare för vattenflaska och den är välplacerad strax under styret. Tramporna har även två plastbyglar man kan trä in fötterna i för att verkligen kunna ta i med båda benen.

Gränssnittet i träningsdatorn är användarvänligt och du är igång på bara några få knapptryck. Displayen är tydlig och text och siffror är stora och belysta.

Casall EB300 är prisvärd motionscykel för hemmabruk.

Specifikationer motionscykel

Prisklass: Mellan

Svänghjul: 6 kg

Display: 5,3"

Träningsprogram: 12 st

Motstånd: Elektroniskt

Motståndsnivåer: 32 st

Maskinvikt: 32 kg

Max användarvikt: 150 kg