Luftrenare: här är de 6 modeller som är bäst i test 2023

Luftrenare: här är de 6 modeller som är bäst i test 2023

author avatar

Anders Lindsborg

Feb 23, 2023   •  27 min lästid

Innehållsförteckning

Att köpa en luftrenare är ett enkelt sätt att snabbt få ett gemytligt inomhusklimat. Något som är bra att känna till gällande luftrenare är att många modeller rekommenderas av Astma och Allergiförbundet. Detta innebär att även de personer som lider av astma kan njuta av ett riktigt bra klimat inomhus.

Att köpa en luftrenare kan också vara ett väldigt bra sätt att få bort mögel eller luftburna partiklar som exempelvis damm. Dessutom hjälper den till att bidra till en fräsch lukt i hemmet, vilket alltid är ett plus.

I den här artikeln har vi gjort ett test av de bästa luftrenare som säljs i Sverige och vi har även korat den luftrenare som är bäst i test!


Luftrenare med knapp

Vad är en luftrenare?

En luftrenare är en apparat som rengör all luft i det rum där den är placerat. En bra luftrenare tar bort allt från damm och smuts till pollenpartiklar. Om luftrenaren som man har är riktigt bra så kan den ta bort mer än 99 procent av alla pollenartiklar ur det rum där den är placerad.

Med en luftrenare av hög klass får man ett bättre inomhusklimat och man minskar vanliga symtom på allergi som till exempel kliande eller rinnande ögon, huvudvärk och nysningar.

En luftrenare används ofta i sovrum eftersom att ett bra inomhusklimat leder till förbättrad sömn. En bra luftrenare minskar också risken för smittspridning då den rensar rummets luft på alla typer av luftburna artiklar. Detta inkluderar damm, mögel, bakterier och virus.

Så fungerar en bra luftrenare

Det finns flera olika typer av effektiva luftrenare och dessa fungerar på olika sätt. Här nedan går vi igenom de vanligaste typerna av luftrenare.

Joniserande luftrenare

Detta är en typ av luftrenare som främst samlar upp partiklar som svävar fritt i luften. En joniserande luftrenare är en effektiv luftrenare när det gäller att samla upp partiklar i luften, men de tar bara bort en liten mängd av alla partiklar i ett rum.

Luftrenare med elektrostatiskt filter

Denna typ är luftrenare är en väldigt effektiv och bra luftrenare som fångar upp en stor mängd partiklar. En luftrenare med elektrostatiskt filter kan släppa ut ozon, så det är viktigt att kontrollera detta innan man köper en sådan.

Denna typ av luftrenare fungerar på så vis att luftrenaren laddar upp luften elekriskt genom en joniserande process. Detta gör så att partiklarna i luften samlas i större klumpar som till slut faller till marken på grund av sin tyngd. En sådan här luftrenare samlar alltså inte upp partiklarna, utan den ser till att de faller till marken så att det blir lättare att dammsuga upp dem.

Luftrenare med partikelfilter

Denna typ av luftrenare suger in partiklar från luften och fångar upp dessa för att sedan filtrera bort dem. Om man väljer att köpa en luftrenare med partikelfilter är det viktigt att välja en luftrenare med ett partikelfilter som håller hög kvalitet eftersom ju bättre filtret är, ju fler partiklar filtrerar luftrenaren bort.

Luftrenare med gasfilter

Detta är en typ av luftrenare som använder ett särskilt kolfilter för att fånga upp gaser i luften. Med denna variant behöver man byta gasfilter relativt ofta.

Så valde vi ut luftrenare till vårt bäst i test av luftrenare

För att hitta de bästa luftrenarna på marknaden till vårt bäst i test av luftrenare tittade vi på flera olika faktorer.

Bland annat tittade vi på vilka luftrenare som blivit utsedda till bäst i test de senaste åren, samt vilka som har fått höga betyg. Vi tittade också på vilka luftrenare som fått bäst omdömen på sajter där användarna själva kan recensera olika luftrenare.

Slutligen tittade vi också på de olika luftrenarnas kapacitet, egenskaper samt pris. Vi vägde också in vilka luftrenare som rekommenderas av Astma och Allergiförbundet i vår bedömning.

Därför är det bra att rena luften med en luftrenare

Det finns många skäl till varför det är bra att rena luften med hjälp av en luftrenare. Den absolut viktigaste är att man förebygger sjukdomar om man ser till att luften inomhus är ren.

Eftersom varje hem är fyllt av saker som exempelvis kläder, plast och elektronik som släpper ifrån sig små partiklar är det viktigt att försöka rengöra luften och för att göra det är en luftrenare överlägsen.

En annan anledning till att det är bra att använda en luftrenare är att det underlättar för personer som lider av allergier eller har astma. Ju renare luften är inomhus, ju lättare blir det för att dessa personer att vistas där.

En luftrenare med luftfuktare ger riktigt bra klimat inomhus

Något som blivit allt mer populärt är att skaffa en luftrenare där luftfuktare ingår, som en slags kombination kan man säga. Det finns flera tillverkare som idag säljer luftrenare med luftfuktare.

En sådan luftrenare fungerar på så vis att den känner av och fångar upp förorenande ämnen och partiklar i luften och samtidigt mäter av fuktighetsnivåerna i luften. När den har gjort det sprider luftfuktaren automatiskt ut hygieniskt fuktat luft i rummet.

En luftrenare hjälper alla som har astma och allergi

Att rena luften hemma med hjälp av luftrenare är något som är extra bra för alla som lider av astma och allergi. Det är så pass viktigt att Astma och Allergiförbundet själva rekommenderar olika luftrenare.

Något som är värt att ha i åtanke för alla som lider av astma och allergi är att Astma och Allergiförbundet bara rekommenderar luftrenare som avskiljer partiklar med hjälp av ett filter. Därför rekommenderar de bara luftrenare där joniseringen sker före ett partikelfilter och inte luftrenare vars joniseringsprocess sker fritt i rummet.

Viktigt att tänka på när man köper en luftrenare

Det finns flera saker som är viktiga att tänka på när man köper en luftrenare. Man vill givetvis hitta en luftrenare som är både bra och prisvärd. Här nedan listar vi saker som är viktiga att hålla koll på när man skaffar en luftrenare.

Se till att välja en luftrenare med bra filter

För att kunna fånga upp farliga och giftiga partiklar i luften, till exempel sådana partiklar som kommer från plast, så är det bra att välja en modell med ett bra filter. Många populära luftrenare använder flera olika filter, till exempel både ett förfilter och ett kolfilter. Vissa luftrenare har också kombinationen HEPA-filter/kolfilter.

Ett förfilter är ofta lätt att rengöra och det fokuserar främst på att samla upp större partiklar och större skräp som till exempel damm eller hår.

Här är de vanligaste typerna av filter som finns hos luftrenare:

Förfilter

Detta är en typ av filter som i princip alltid används i kombination med ett annat filter. En stor fördel med ett förfilter är att det är lätt att ta loss och rengöra.

Den primära uppgiften för ett förfilter är att fånga upp större partiklar, damm och hårstrån.

HEPA-filter

Detta är en känd typ av filter som bland annat används i skyddsmasker men även i dammsugare. Förkortningen HEPA står för High Efficiency Particulate Arresting, vilket innebär att det är ett filter som är väldigt effektivt när det gäller att fånga upp partiklar.

Ett HEPA-filter är riktigt vasst när det gäller att fånga upp små partiklar och många luftrenare använder sig därför av detta. Det används ofta i kombination med ett förfilter.

kolfilter

Ett kolfilter är ett filter som ofta går under namnet ”aktivt kolfilter”. Ett kolfilter innehåller just aktivt kol vars primära syfte är att rengöra luften från farliga gaser och kemikalier. Ett kolfilter är också väldigt effektivt för att få bort dålig lukt.

epa-filter

Detta är en typ av filter som numera är väldigt ovanlig i luftrenare eftersom det inte är lika effektivt när det gäller att rengöra luften från partiklar som till exempel ett HEPA-filter.

Välj en luftrenare med låg ljudnivå

Något många som ska inhandla en luftrenare glömmer att tänka på är att dess ljudnivå är otroligt viktig och det bör vara något man har i åtanke när man väljer mellan olika luftrenare.

En luftrenare ska ofta stå på 24 timmar om dygnet och det innebär att det är en apparat som blir en ständig följeslagare i hemmet.

En luftrenares ljudnivå blir högre ju starkare program man kör. Hur starkt program man behöver köra beror mycket på hur inomhusklimatet ser ut i själva hemmet, men även utanför. Om man till exempel bor centralt i en större stad eller nära en bilväg så kommer det ofta in många smutspartiklar och detta innebär att en luftrenare behöver arbeta hårdare.

De flesta luftrenare som får höga betyg i vårt test har en ljudnivå på omkring 25-30 dB vilket är väldigt bra. 30 dB är ungefär den ljudnivå som ett vanligt bibliotek brukar ligga omkring, som jämförelse.

För dig som är extra känslig mot ljud om nätterna rekommenderar vi varmt att välja en luftrenare med nattläge, som gör att luftrenarens ljudnivå om nätterna blir lägre.

Håll utkik efter dessa funktioner

En luftrenare är utrustade med fler goda funktioner. Här nedan listar vi några som kan vara värda att hålla utkik efter när du väljer mellan diverse luftrenare.

Barnlås

Ett barnlås, även kallat knapplås, är en typ av spärr som man kan aktivera så att kontrollpanelen inaktiveras. Många små barn tycker om att utforska luftrenare med lysande lampor och om man har små barn hemma är ett barnlås därför en värdefull funktion.

Möjlighet att ansluta till app

Genom att ansluta sin luftrenare till en app så kan man fjärrstyra den via telefonen. Det ger också möjlighet att se statistik om luftens kvalitet direkt i telefonen. Idag går de flesta luftrenare på marknaden att ansluta till en app där man kan ta del av intelligenta funktioner.

Automatiska lägen

Med hjälp av automatiska lägen kan luftrenaren själv läsa av kvaliteten på inomhusluften. Därefter anpassar den själv fläktens hastighet för att ge bästa möjliga effekt.

Nattläge

En luftrenare som är utrustad med ett nattläge släcker själv ner alla lampor och går ned i tyst läge när det blir natt. Detta gör den hos vissa modeller med hjälp av en ljussensor och hos andra modeller med hjälp av en timer som man själv kan ställa in. Detta är en väldigt bra funktion om man vill ha sin luftrenare i eller i närheten av sovrummet när man sover om nätterna.

Denna luftrenare är bäst i test

Den luftrenare som är bäst i test enligt vårt test är den klassiska Smartmi Air Purifier 2. Det finns flera anledningar till att vi tycker att Smartmi Air Purifier 2 är den bästa luftrenaren på marknaden och en stor anledning är att den är väldigt effektiv på att rena luften i både stora och små rum.

En annan stor fördel med Smartmi Air Purifier 2 är att den använder UV-ljus för att filtrera bort både virus och bakterier.

Det är även en luftrenare som passar utmärkt in i de flesta hem eftersom den är så gott som ljudlös på sina låga lägen och den är enkel att rengöra.

I vår motivering till varför Smartmi Air Purifier 2 är den luftrenare som är bäst i test måste vi också nämna att den har stöd för olika röstassistenter som till exempel Apple och Google, vilket gör den enkel att styra.

Här är alla luftrenare som testades i vårt bäst i test


Smartmi Air Purifier 2

Smartmi Air Purifier 2 – testets vinnare!

Denna luftrenare från Smartmi är vinnaren i vårt bäst i test. Luftrenaren presterar bra i varje test som vi gjorde och den är också väldigt prisvärd.

I sin andra luftrenare i Purifier-serien har Smartmi gjort flera uppdateringar som lyfter produkten. En annan viktig sak är att luftrenaren certifierats för att den på ett effektivt och bra sätt kan rensa luften i rummet där den är placerad från såväl virus som bakterier. Denna certifiering har namnet Allergy Care och som namnet antyder så rekommenderas denna produkt för alla som lider av allergier eller astma.

Det är få luftrenare som är certifierade med denna märkning och detta är något som gör Smart Mi Air Purifier 2 unik. Den rensar luften på virus och bakterier med UV-ljus i kombination med ett välutvecklat sensorsystem.

Rengör luften från nästan alla partiklar

Smartmi Air Purifier 2 har en enastående filterförmåga. Luftrenaren har ett HEPA-filter som tar bort över 99 procent av alla partiklar som finns i luften i det rummet där luftrenaren är placerad. Den kan dessutom ta bort både mögel och pollen och även kemikalier och partiklar från plast.

Luftrenaren är också försedd med ett förfilter som fångar upp större partiklar. Detta inkluderar bland annat damm, hårstrån och annan smuts som vanligtvis finns i ett rum.

Smart Mi Air Purifier 2 är även utrustad med ett kolfilter som är placerat strax innanför förfiltret. Kolfiltrer ser till att rena luften på dålig lukt.

Smart Mi Air Purifier 2 har stöd för röstassistenter

En annan sak som är väldigt bra med denna luftrenare är att den har stöd för flera olika röstassistenter. Bland annat är den kompatibel med både Google och Apple. Detta är något som gör att luftrenaren är extra lätt att använda.

Smartmi Air Purifier 2 har även flera olika lägen som man kan välja mellan. Bland annat ett helautomatiskt läge där luftrenaren själv läser av kvaliteten på inomhusluften och ställer in fläktflödet därefter. Det finns också ett viloläge.

Sammantaget är det en prisvärd tystgående luftrenare som har en låg ljudnivå och som rengör luften från så gott som alla partiklar – precis som en fantastisk luftrenare ska göra!

Bra att veta om Smart Mi Air Purifier 2

• Extremt effektiv när det gäller att rengöra luften

• Utrustad med filter som är enkla att ta loss och rengöra

• Använder UV-ljus för att filtrera bort virus och bakterier

• Stöd för populära röstassistenter som Apple och Google

• Bäst i test 2023 enligt detta test av luftrenare


Coway AP-1220B luftrenare

Coway AP-1220B – En luftrenare som klarar av att rengöra stora rum

Coway AP-1220B luftrenare

Coway AP-1220B är en utomordentlig luftrenare som bland annat klarar av att rengöra luften över större ytor. Den passar utmärkt för att rengöra rum så stora som 70 kvadratmeter.

Denna luftrenare har också fördelen att den är tystgående samtidigt som den behåller nästan hela sin kapacitet även vid låga varvtal. Ljudnivån varierar mellan 29 och 63 dB beroende på vilket läge luftrenaren körs i samt hur stort rummet där den är placerad är.

En luftrenare som passar perfekt i sovrummet

Coway AP-1220B har, precis som flera andra luftrenare i vårt bäst i test, ett automatiskt läge som anpassar sin effekt efter hur luften inomhus är. Detta smarta läge fungerar ypperligt hos denna luftrenare från Coway.

Coway AP-1220B är också utrustad med en ljussensor som är kopplad till nattläget där den släcker alla lampor och försätter luftrenaren i tyst läge. På så vis passar luftrenaren perfekt för att använda i sovrummet.

AP-1220B larmar när det är dags att byta filter

En vass funktion hos AP-1220B är att luftrenaren själv indikerar när förfiltret behöver rengöras. Eftersom det är förfiltret som samlar upp hår och damm är det viktigt att göra det snabbt och tack vare att luftrenaren indikerar när det är dags att byta filter slipper man tänka på det själv, vilket är ett stort plus.

Gällande de andra filtrena som luftrenaren är utrustad med, HEPA-filter och ett kolfilter med aktivt kol, så larmar luftrenaren även när det är dags att byta ut dessa. Tack vare att den är utrustad med tre olika filter så filtrerar den bort allt från bakterier och virus till dålig lukt.

Ytterligare ett stort plus med denna luftrenare är att den har ett knapplås. Det är perfekt för alla som har små barn hemma som annars gärna leker med luftrenaren eller råkar trycka på dess knappar.

Bra att veta om Coway AP-1220B

• Fungerar utmärkt i rum som är omkring 70 kvadratmeter stora

• Har ett nattläge som släcker lampor och ser till att luftrenaren är håller låg ljudnivå

• Har barnlås

• Utrustad med förfilter, kolfilter och HEPA-filter

• Går att köpa till ett bra pris


Coway AP 1008CH

Coway AP 1008CH – En snygg och stilren luftrenare

Coway AP 1008CH är en av de mest populära luftrenare på den svenska marknaden just nu. En stor anledning till det är att Astma och Allergiförbundet rekommenderar denna för alla som lider av allergier eller astma.

En annan stor fördel med Coway AP 1008CH är att den har en väldigt snygg design som många uppfattar som stilren. Detta gör att den nästan ses som en inredningsdetalj i hemmet och detta är en klar fördel eftersom en luftrenare bör stå framme centralt i det rum där den är placerad för att kunna rengöra luften på bästa sätt.

Coway AP 1008CH klarar av att rengöra luften över stora ytor

Denna Coway AP 1008CH luftrenare har mycket stor kapacitet och den klarar av att rengöra luften i rum upp till 73 kvadratmeter stora. Detta klarar den av med en lägsta ljudnivå på 32 dB, vilket är lågt jämfört med många andra konkurrerande luftrenare.

En stor anledning till att den klarar att att rena luften över så stora ytor är att den är utrustad med tre olika filter – ett förfilter, ett A3 Medium och ett HEPA-filter. Detta säkerställer att luften i hemmet alltid känns ren och fräsch så länge luftrenaren är igång.

Den här luftrenaren är enkel att använda

Denna luftrenare är 64 centimeter hög vilket gör att det är en av de största luftrenare som finns på marknaden. Detta kan upplevas som ett minus men samtidigt vägs det med råge upp av dess snygga design.

Sammanfattningsvis är Coway AP 1008CH enkel att använda och den har en hel del smarta funktioner. Det är inte konstigt att den här snygga luftrenaren är väldigt populär.

Bra att veta om Coway AP 1008CH

• En effektiv luftrenare som gör kunderna nöjda

• Precis som de flesta andra luftrenare Coway så har den låg ljudnivå

• Luftrenaren använder tre olika filter

• Renar luften i rum upp till 73 kvadratmeter


Electrolux Pure A9

Electrolux Pure A9 – en appstyrd luftrenare som är mycket populär

Electrolux Pure A9 är en luftrenare som anses vara en av de allra bästa av Astma och Allergiförbundet. Den har också rankats högt i flera olika bäst i test de senaste åren.

Något som gör att Electrolux Pure A9 går hem i stugorna är att den är fullspäckad med flera olika smarta funktioner som bland annat gör att den går att styra via en app i telefonen.

Luftrenaren ger användaren massor av statistik

Det är inte bara appen som är high tech med denna luftrenare från Electrolux. Luftrenaren är även utrustad med sensorer som gör det möjligt att se statistik över klimatet inomhus.

Via appen kan man själv se inomhusluftens status från det att man startat upp luftrenaren. Man kan också se statistik över allt från rummets temperatur och koldioxidhalt till luftfuktighet.

Appen visar statistik som går tillbaka 12 timmar i tiden.

Använder aktivt kolfilter

Electrolux Pure A9 använder sig av jonisering och även av ett aktivt kolfilter. Man har också möjlighet att via Electrolux själv köpa till specialbyggda filtermodeller som är anpassade efter exempelvis pollen eller bakterier.

Electrolux Pure A9 är också väldigt populär tack vare att den har en så snygg design. Den har en simpel och stilren design som passar väl in i svenska hem. Form och funktion samspelar dessutom på ett väldigt snyggt sätt hos denna luftrenare från Electrolux då spiralen dels är visuellt snygg men den gör även så att luften sprids i en spiralrörelse vilket garanterar att fräsch luft når rummets alla hörn och vrår.

Bra att veta om Electrolux Pure A9

• Går att styra via en app

• Är utrustad med ett aktivt kolfilter

• Sprider luften i en spiralrörelse vilket säkerställer att rummets alla hörn nås

• Har, precis som de flesta produkter från Electrolux, en snygg design


Blueair Healthprotect 7470i

Blueair Healthprotect 7470i – en smart och modern luftrenare

Det finns många fördelar med denna luftrenare från Blueair. Den arbetar på en ljudnivå som är behaglig och är väldigt lätt att använda. Dessutom är den utrustad med flera funktioner som är väldigt smarta, som till exempel att den larmar när luftkvaliteten i rummet där luftrenaren är placerad blivit sämre.

Blueair är en populär tillverkare av luftrenare och denna modell tillhör företagets mest avancerade produkter någonsin. Bland annat är den kompatibel med en avancerad mobilapp som många användare har stor nytta av.

Mäter mängden partiklar i rumsluften

Appen som tillhör denna luftrenare från Blueair är väldigt lätt att använda även om den är utrustad med många avancerade funktioner. Bland annat klarar luftrenaren att mäta mängden partiklar i rummet och i appen kan man se statistik över detta.

Luftrenaren är utrustad med känsliga sensorer som snabbt märker av förändringar i rummets miljö. Bland annat kan den snabbt fånga upp att mängden hår i luftutrymmet har ökat och detta kan bero på att ett husdjur med päls vandrat in i rummet.

Blueair Healthprotect 7470i sprider luft i en jämn ström i rummet där den är placerad vilket gör att den fördelar ren luft jämnt över rummet.

En luftrenare i den dyrare prisklassen

Denna modell av luftrenare från Blueair är anpassad efter mindre rum som är omkring 40 kvadratmeter eller mindre. I mindre rum är denna produkt utmärkt och priset är därefter – det är ingen billig luftrenare vi pratar om här.

Om man tycker att det är värt pengarna så är denna luftrenare ett utmärkt val eftersom den säkerställer en god luftkvalitet och ett behagligt inomhusklimat i det rum där den är placerad.

Bra att veta om Blueair Healthprotect 7470i

• Kompatibel med wi-fi och en mobilapp

• Mäter mängden partiklar i rummet

• Anpassad för rum upp till 40 kvadratmeter

• Filtrerar bort de flesta partiklar i rummet


Philips AC2889

Philips AC2889 – rensar luftutrymmet på virus och aerosoler

Philips AC2889 är en luftrenare som länge har varit populär bland svenska kunder, framförallt de som köper luftrenare för att lindra besvär till följd av astma eller allergier. Att Astma och Allergiförbundet rekommenderar Philips AC2889 är säkerligen en stor anledning till det.

Philips AC2889 är en luftrenare som först och främst passar bra för den som vill ha en luftrenare i ett mindre hem. Över större ytor är den inte alls lika effektiv som övriga luftrenare i detta bäst i test.

Den fungerar dock hyggligt att använda på alla ytor upp till 79 kvadratmeter.

Utrustad med smarta sensorer

Philips AC2889 är en luftrenare som är utrustad med intelligent teknik. Bland annat har luftrenaren smarta sensorer som känner av luftförhållandena i rummet och sedan anpassar styrningen genom automatiska processer. Beroende på luftens föroreningsnivåer ställer den själv in fläktstyrka och kan själv påbörja reningsprocesser.

Luftrenaren är anpassad efter att fånga upp virus, bakterier och aerosoler som kan sväva fritt i rummet. Philips AC2889 är en luftrenare som tar bort dessa på ett otroligt effektivt sätt.

Att luftrenaren har en ljudnivå på omkring 38 dB är också ett stort plus. När man ställer in turboläget går dess ljudnivå dock upp kraftigt och ligger ofta kring 60 dB. Om man är okej med en högre ljudnivå när turboläget är igång, till exempel under kortare perioder, så kan detta vara rätt luftrenare. Vill man istället ha en låg ljudnivå så finns det bättre alternativ på marknaden.

Se hur luftkvaliteten skiftar i realtid

Med en Philips AC2889 luftrenare så kan man i realtid se hur den nuvarande luftkvaliteten inomhus är. Detta gör man genom skärmen på luftrenaren som uppdaterar status i realtid.

En sak vi tycker är väldigt positiv med denna luftrenare är att både lampan och displayen kan stängas av så att man inte störst av varken ljus eller ljudnivå på natten. Många som är allergiska mot pollen ställer gärna luftrenaren nära sängen – för dessa är denna funktion utmärkt efter som den även hjälper dem att sova bättre om natten.

Luftrenaren Philips AC är utrustad med flera automatiska lägen vilket gör att den är väldigt lätt att använda. Den har ett känsligt läge, ett allmänt läge och även ett turboläge som man kan använda om man verkligen behöver förbättra kvaliteten på inomhusluften snabbt. När turboläget körs får man dock räkna med en hög ljudnivå.

Bra att veta om Philips AC2889

• Väldigt populär bland pollenallergiker

• Kan styras genom appen Philipsn Clean Home+

• Tar bort omkring 99,9 procent av alla viruspartiklar i ett rum

• Har flera olika automatiska lägen

• Går att köpa till ett bra pris


Vanliga frågor och svar

Att hitta den bästa luftrenaren är inte alltid helt enkelt och när man väl har gjort det dyker det ofta upp en del frågor kring produkten. Här nedan har vi samlat de vanligaste frågorna om luftrenare och besvarat dessa.