Grästrimmer bensin bäst i test 2024. Vi jämför fem bra bensindrivna modeller

Grästrimmer bensin bäst i test 2024. Vi jämför fem bra bensindrivna modeller

author avatar

Anders Lindsborg

Sep 29, 2023   •  13 min lästid

Innehållsförteckning

Om du har områden med stora mängder ogräs eller behöver klippa gräs runt hinder som träd och kanter, kan ett trädgårdsredskap som drivs av bensin vara en ovärderlig tillgång. Genom att använda en pålitlig grästrimmer blir arbetet mycket mer hanterbart och det ger snabbt ett snyggt resultat. Här är några rekommendationer på olika grästrimmers som har visat sig vara bland de bästa i tester och har fått goda omdömen.

Ett nödvändigt komplement till gräsklipparen

Om man har en tomt med större ytor är det nödvändigt att ha en grästrimmer till hands. Även för mindre tomter kan det vara fördelaktigt att använda en grästrimmer som ett komplement till gräsklipparen, eftersom den kan nå områden som gräsklipparen inte kan. Användningen av en grästrimmer underlättar arbetet och gör att man kan arbeta mer effektivt. Dessutom är dagens grästrimmers väldigt lätta och enkla att hantera. Det finns verkligen ingen anledning att tveka!

Prestanda

Genom att använda en grästrimmer med högre prestanda går arbetet snabbare och resultatet blir bättre. En grästrimmer av hög kvalitet som är kraftfull och kan ta hand om stora mängder gräs på en gång är att föredra. På så sätt slipper man gå över samma yta flera gånger och sparar en hel del tid.

Det finns olika faktorer som påverkar om en grästrimmer är stark och effektiv eller inte. Motorns varvtal är en viktig faktor, tillsammans med klippbredden och kvaliteten på tråden. En dålig tråd kan gå av lätt och minska klippbredden. Motorns kapacitet är också en viktig faktor för att säkerställa en hög effekt.

Frågan om hur stark en grästrimmer behöver vara beror på användningsområdet. Det är viktigt att välja en grästrimmer med tillräcklig prestanda för det ändamål den ska användas till och det är inte en bra idé att snåla för mycket eftersom en för svag grästrimmer inte kommer att klara jobbet effektivt eller så tar det oerhört mycket längre tid att få det gjort.

Funktioner

För att göra det ännu lite enklare finns de en hel del fiffiga funktioner:

Vinklingsbart trimmerhuvud

För att trimma sluttningar eller lutande ytor är ett vinklingsbart trimmerhuvud en ovärderlig funktion. Genom att justera vinkeln på trimmerhuvudet efter sluttningens lutning kan man upprätthålla en bättre arbetsställning och utföra arbetet mer effektivt.

Riktningsbrytare

När man använder en bensindriven grästrimmer fastnar det ibland gräs i trimmerhuvudet, vilket kan avbryta arbetet. För att undvika detta är en riktningsbrytare en användbar funktion som möjliggör en snabb och enkel lösning genom att byta rotationsriktning för att lösgöra gräset.

Variabel hastighet (ekoläge)

I tuffare terräng med mycket ogräs och tjocka grästuvor krävs hög hastighet och kraft, men på ytor med tunnare gräs behövs mindre kraft. Genom att använda en grästrimmer med variabel hastighet eller ekoläge kan man justera hastigheten och därigenom förlänga livslängden samtidigt som man förbättrar trimningsresultatet. Att kunna justera hastigheten är också en fördel när man arbetar i närheten av känsliga områden som blomrabatter, eftersom det minskar risken för skador.

Tråd eller plastknivar?

En bensindriven grästrimmer använder hög rotationshastighet för att trimma gräset med antingen tråd eller plastknivar. Men vilket alternativ ska man välja?

Generellt ger tråd en mer exakt klippning och är lättare att använda vid precisionstrimning, till exempel vid kanter och växter. En grästrimmer med tråd är också vanligare på marknaden jämfört med plastknivar. Plastknivar är dock fördelaktiga för kraftigare gräs och är enklare att byta än tråd.

Både trimmertråd och plastknivar är förbrukningsvaror som behöver bytas regelbundet. Vad som är mest ekonomiskt i längden beror på hur man använder sin grästrimmer. Det finns ingen stor prisskillnad mellan alternativen enligt vad vi har märkt.

Tips!

Eftersom både trimmertråd och plastknivar är förbrukningsvaror, rekommenderar vi att du köper några extra så att du har dem till hands när de behövs.

Om du har ryggproblem eller en svag rygg, kan det vara en god idé att köpa en avlastande sele till din grästrimmer. Dessa kan vanligtvis köpas på de flesta återförsäljare som säljer grästrimmers.Stihl FS 55 Grästrimmer bensin

Stihl FS 55 Grästrimmer bensin

Stihl FS 55 är en bensindriven grästrimmer som är en av de absolut bästa modellerna i förhållande till pris och prestanda. Här får du en riktigt stark grästrimmer som klarar det mesta. Vikten är strax under 5 kilo och den är välbalanserad. Grästrimmern känns aldrig tung och den är behaglig att jobba med - speciellt med det medföljande selet som avlastar en del vikt. Följer med i paketet gör även ett par skyddsglasögon samt en extra trådrulle.

Robust och pålitlig

Konstruktionen känns robust och pålitligt. Här har de inte sparat på krutet. Byggkvaliteten känns genomgående hög och delar sitter stabilt. Vi upplever inte heller något skrammel. Justerbara delar är även genomtänkta och ergonomiskt placerade för enkelt användande.

Enkel att starta

Stihl FS 55 startar alltid på första eller andra draget, vilket känns riktigt bra och det är även lätt att dra igång den. Det är inte tungdraget om man säger så. Starten är dock någon fördröjd och kan upplevas lite märkligt innan man vant sig, men funktionen fungerar prickfritt. Här finns inget att klaga på.

FS 55 är en stark grästrimmer som klarar det mesta och du får med den här modellen en mycket hög byggkvalitet. FS 55 väger in på strax under välbalanserade 5 kilo och medföljande sele avlastar en del vikt. Här får du mycket för valuta för pengarna och din trädgård kommer att bli städad och fin på ett kick. Helt klart bäst i test!

Specifikationer

Drivkälla: Bensin 2-takt

Effekt: 0.75 kw

Tankvolym: 0,33 l

Vikt: 4,9 kg

Ljudnivå: 108 db(A)

Klippdiameter: 42 cmHusqvarna 525 LK Grästrimmer Bensin

Husqvarna 525 LK Grästrimmer Bensin

Husqvarna 525 LK är en högpresterande bensindriven grästrimmer som är utformad för att trimma gräs och andra lätta vegetationer runt träd, buskar och diverse hinder på din trädgård eller andra grönområden.

Fungerar med olika typer av trimmertrådar

Husqvarna 525 LK drivs av en kraftfull 25,4 cc 2-taktsmotor som ger en effekt på 1,34 hk. Trimmern har ett trimmerhuvud som kan användas med olika trimmertrådar, vilket gör det lätt att anpassa sig till olika typer av gräs och vegetation.

En grästrimmer och så mycket mer

En annan fördel med Husqvarna 525 LK Grästrimmer är dess smarta kombidesign. Det finns flera tillbehör som kan användas med trimmern, såsom häcksax, lövblås och kultivator. Detta gör det möjligt att använda en och samma maskin för flera olika syften.

Ergonomisk med justerbart handtag

Trimmern har också en ergonomisk design med justerbart handtag och en hyfsat låg vikt på endast 4,5 kg, vilket gör den lätt att manövrera och använda under längre perioder utan att trötta ut användaren.

Husqvarna 525 LK en högpresterande och mångsidig grästrimmer som är idealisk för användare som söker en maskin som klarar av olika typer uppgifter i trädgården.

Specifikationer

Drivkälla: Bensin 2-takt

Effekt: 1 kw

Tankvolym: 0,51 l

Vikt: 4,5 kg

Ljudnivå: 106 db(A)

Klippdiameter: 43 cmAL-KO BC 223 L-S Grästrimmer Bensin

AL-KO BC 223 L-S Grästrimmer Bensin

AL-KO BC 223 L-S är en bensindriven grästrimmer som är ypperligt utformad för att trimma gräs och annan vegetation runt träd, buskar och hinder i din trädgård.

Manuell pump för enkel start

Grästrimmern drivs av en kraftfull 2-taktsmotor med en effekt på 0,8 kW. Detta ger tillräckligt med kraft för att klippa genom tjockt gräs och tuffa vegetationer. Trimmern har också en manuell pump för enkel start.

AL-KO BC 223 L-S Grästrimmer har ett ergonomiskt handtag som är justerbart för att passa användare i olika längd. Grästrimmern har en vikt på endast 5 kg, vilket gör den hyfsat lätt att manövrera och använda under längre perioder utan att trötta ut användaren.

Delbar stång för enkel transport och smidig förvaring

En annan fördel med denna grästrimmer är att den har en delbar stång, vilket gör den lättare att transportera och förvara. Dessutom kan trimmerhuvudet justeras i flera vinklar, vilket gör det möjligt att klippa i svåra vinklar och hörn.

AL-KO BC 223 L-S en robust och pålitlig bensindriven grästrimmer som är lätt att manövrera och använda. Den är idealiskt för användare som behöver en maskin som kan hantera tunga och svåra uppgifter i trädgården.

Specifikationer

Drivkälla: Bensin 2-takt

Effekt: 0,7 kw

McCulloch Trimmac 0,55 l

Vikt: 4,5 kg

Ljudnivå: 110 db(A)

Klippdiameter: 41 cmMcCulloch Trimmac Grästrimmer Bensin

McCulloch Trimmac Grästrimmer Bensin

McCulloch Trimmac är en lätt och smidig bensindriven grästrimmer som kommer till ett lågt pris. Med den här modellen trimmar du snabbt och enkelt en stor yta gräs

Användarvänlig Tap ´n Go-funktion för smidighet

Grästrimmern drivs av en kraftfull 2-taktsmotor med en effekt på 0,6 kW, vilket gör att den passar den lite mindre trädgården. Grästrimmern är även utrustad med en så kallad Tap ´n Go som kan justeras i höjdled.

Justerbart handtag och passar både korta och långa användare

McCulloch Trimmac har en lätt design med en vikt på endast 3,9 kg, vilket gör det enkelt att manövrera och använda under längre perioder utan att man blir trätt i armar och axlar. Den har också ett mycket ergonomiskt handtag som kan justeras för att passa både långa och korta personer.

Delbar stång för enkel transport och smidig förvaring

McCulloch Trimmac Grästrimmer har även en delbar stång, vilket gör den lättare att transportera och förvara. Det justerbara trimmerhuvudet gör det också möjligt att klippa i svåra vinklar och hörn, vilket sparar en del energi och irritation.

McCulloch Trimmac en lätt och mångsidig grästrimmer som är idealisk för mindre trädgårdar och andra grönområden. Med sin kraftfulla motor och justerbara trimmerhuvud är den ett pålitligt val för alla som söker en bensindriven grästrimmer till ett lågt pris.

Specifikationer

Drivkälla: Bensin 2-takt

Effekt: 0,6 kw

Tankvolym: 0,34 l

Vikt: 3,9 kg

Ljudnivå: 101 db(A)

Klippdiameter: 40 cmHusqvarna 122C Grästrimmer

Husqvarna 122C Grästrimmer

Husqvarna 122C är en lätt och användarvänlig bensindriven grästrimmer som är idealisk för mindre trädgårdar och grönområden. Arbetsbredden är hela 43 cm, vilket öppnar upp för snabba resultat på stora ytor.

Låg ljudnivå

Grästrimmern drivs av en kraftfull 21,7 cc 2-taktsmotor med en effekt på 0,6 kW, vilket ger tillräckligt med kraft för att klippa genom tjockt gräs och tuffa vegetationer. Motorkonstruktionen ger också en låg ljudnivå och den har en lättstartad bränslepump.

Husqvarna 122C Grästrimmer har en ergonomisk design med ett justerbart handtag som kan anpassas för att passa användare i olika längd. Den har också en vikt på endast 4,4 kg, vilket gör den enkel att manövrera och använda under längre perioder utan att trötta ut användaren.

Passar olika timmertrådar

En annan fördel med Husqvarna 122C är dess enkla trimmerhuvud som kan användas med olika typer av trimmertrådar, vilket gör det lätt att anpassa sig till olika typer av gräs och vegetation.

Husqvarna 122C Grästrimmer en pålitlig och användarvänlig grästrimmer som är perfekt för mindre trädgårdar och grönområden. Med sin ljuddämpande motor, sitt justerbara handtag och enkla trimmerhuvud är det en pålitlig grästrimmer för alla som söker en högpresterande grästrimmer till ett överkomligt pris.

Specifikationer

Drivkälla: Bensin 2-takt

Effekt: 0,6 kw

Tankvolym: 0,36 l

Vikt: 4,4 kg

Ljudnivå: 104 db(A)

Klippdiameter: 43 cm