Gräsklippare bensin. Fem modeller som är bäst i test!

Gräsklippare bensin. Fem modeller som är bäst i test!

author avatar

Anders Lindsborg

Apr 14, 2024   •  14 min lästid

Innehållsförteckning

Är det dags för en ny bensindriven gräsklippare? I så fall har du kommit rätt. Bensingräsklippare är en del av den svenska kulturen, de är svenska klassiker och de flesta av oss har dragit igång en gräsklippare och känt doften av nyklippt gräs, bensin och olja. Men tyvärr håller de inte i en evighet. Därför har vi synat fem populära modeller i sömmarna för att du ska bli så nöjd som möjligt med ditt köp. Vilken bensingräsklippare är bäst i test 2024?

Viktigt saker att tänka på innan du köper en bensingräsklippare


Tömmer gräs från bensindriven gräsklippare

Med bensindrivna gräsklippare får du mycket kraft – till och med i de lägre prisklasserna. Du får mycket för pengarna helt enkelt. Och det bästa av allt är att man slipper vänta på att batteriet ska ladda klart. Bortsett från regelbunden service för bästa hållbarhet och lite oljud, så är det bara fylla på med bensin och köra så långt bensinen räcker, sen fylla på igen och köra lite till. Har du en stor gräsmatta som ska klippas är en bensindriven gräsklippare oumbärlig. Det är ett faktum!

Vilken prestanda är bra prestanda?

Om man väljer att köpa en motorgräsklippare är man ofta ute efter hög effekt och bra klippstyrka och i de flesta fallen får man det med en bensindriven gräsklippare, men det finns modeller som inte riktigt levererar och som är svaga. Så hur ska man veta om en gräsklippare är stark eller inte?

Jo, du kan till exempel läsa av och jämföra motoreffekt och andra specifikationer eller så kan du lusläsa vårt bäst i test för att få bra så bra rekommendationer som det bara går. Vi har nämligen pressat gräsklipparna till det yttersta för att ta reda på för- och nackdelar med varje modell.

Behöver du en självgående gräsklippare eller inte?

Bensindrivna gräsklippare är tyngre än eldrivna gräsklippare. Därför kan det vara smart, om man har stora och något ojämna gräsytor, att investera i en gräsklippare med så kallad drivning. Eller annars också för den delen då det är väldigt bekvämt.

Drivning innebär nämligen att gräsklipparen rör sig framåt eller bakåt per automatik. Ofta fungerar drivning genom att en rem går från vevaxeln till vinkelväxeln, som i sin tur sen överför kraften till till den rem som driver fram- eller bakhjulen – eller båda.

Olika gräsklippare använder sig av olika klippmetoder

Olika gräsklippare har olika metoder för att disponera det gräs som klipps. Sidoutkastet är standard och är i all sin enkelhet ett utkast på sidan av gräsklipparen där det klippta gräset kommer ut. Här finklipps inte gräset utan det klipps bara av rätt och slätt på den höjd som är inställd och slungas sen ut genom sidoutkasten. Gräset samlas sen i avlånga högar bredvid gräsklipparen jäms den väg du klipper.

Många gräsklippare har även så kallade uppsamlare. På gräsklippare med uppsamlare skickas det klippta gräset ut baktill och samlas upp i en uppsamlare. Uppsamlaren kan du sedan haka loss och du tömmer sedan innehållet var du vill, exempelvis i komposten. Vissa uppsamlare är också delvis transparenta för att man så enkelt som möjligt ska kunna se när den behöver tömmas.

Till sist har vi gräsklippare med så kallad mulching. Mulching är ett bra alternativ för dig som vill ha extra gödning till gräsmattan. Med en funktion för mulching finfördelas gräset och blir sen kvar på gräsmattan. Det finfördelade gräset bryts sen ner och ger i sin tur gräsmattan extra gödning. Mulching kallas även ibland för bio- eller multiklipp.

En bensindriven gräsklippare måste regelbundet underhållas

Bensindrivna gräsklippare kräver regelbundet underhåll och med underhåll menar vi allmän rengöring, påfyllning av bensin och olja, byte av tändstift och luftfilter med mera. Om du tar hand om din bensindrivna gräsklippare kommer den att hålla i många, många år framöver.

Vilka funktioner är viktiga för dig?

Det finns en hel del funktioner att välja mellan. En funktion kan vara ställbart handtag. Med ett ställbart handtag kan anpassa längden efter hur lång du är, vilket kan spara på ryggen. På vissa gräsklippare kan du till och med under vinkla handtaget åt sidan, du kan då gå raklång även när du klipper till exempel nära buskar.

Stihl RM 448 TC Bensindriven Gräsklippare


Stihl RM 448 TC

Stihl RM 448 TC är en tyst och självgående gräsklippare och den är otroligt lättmanövrerad på grund av sitt lätta chassi i plast. Men trots plasten, känns den inte plastig (om ni förstår vad jag menar?). Kvalitén känns alltid närvarande och med den kommer även 10-års garanti.

En kraftfull lättviktare

Med sin låga vikt och framdrift går det lätt att klippa även när terrängen är lite svårare och när man haft fötterna på bordet lite för länge och gräset blivit alldeles för långt. Med Stihl RM 448 TC kommer du även enkelt åt runt buskar och du manövrerar lätt kring möbler och annat som står i vägen. Gräsklipparen är även bakhjulsdriven, vilket underlättar ytterligare då den hanterar motlut på ett utmärkt sätt.

Stor uppsamlare på 55 liter

Med Stihl RM 448 TC får du med en uppsamlare på hela 55 liter och det är tur eftersom gräsklipparen saknar funktion för mulching. När uppsamlaren på 55 liter är full talar en indikator om för dig att den behöver tömmas och du tömmer den lätt med hjälp av det så kallade monohandtaget.

Här får du en lättviktare till bensindriven gräsklippare och den andas kvalitet rakt igenom. Du får även 10-års garanti. Med Stihl RM 448 TC kan du klippa i svårare terräng och i mycket högt gräs. Med den här gräsklippare kommer du att vilja klippa gräset oftare än vad du behöver – och det är ett mycket gott betyg. Helt klart testets bästa gräsklippare och bäst i test i förhållande till pris och kvalitet.

Specifikationer

Vikt: 27 kg

Klippmått (höjd): 25-75 mm

Klippmått (bredd): 46 cm

Decibelnivå: 83 db

Övrigt: Självgående, justerbart handtag, uppsamlare på 55 l


Bästa priset på Stihl RM 448 TC hittar du här:Al-Ko Comfort 51.0 SP-A

Al-Ko Comfort 51.0 SP-A Bensindriven Gräsklippare

Al-Ko Comfort 51.0 SP-A är ett utmärkt val för dig som har en stor trädgård med en stor gräsmatta, detta eftersom den här självgående bensindrivna gräsklipparen har en mycket väl tilltagen klippbredd på hela 51 cm. Därmed kan vi konstatera att Al-Ko Comfort är väldigt tidseffektiv, men den kunde varit ännu mer effektiv. Hade det funnits en högre växel att lägga i för att öka hastigheten på stora öppna gräsytor, ja, då hade vi varit hemma och det hade blivit full pott.

Mångsidigt kraftpaket

Al-Ko Comfort 51.0 SP-A är mångsidig, den har både mulching och ett sidoutkast och den är, som tidigare nämnt, även självgående. Uppsamlaren är dessutom mycket lätt att rengöra, då den är gjord i hårdplast, vilket öppnar upp för snabb rengöring med högtryckstvätt eller trädgårdsslang. Al-Ko Comfort 51.0 SP-A är även mycket stark och klarar att klippa i svår terräng och blött gräs utan att protestera alltför mycket. Dock så vibrerar Al-Ko-gräsklipparen en hel del, vilket kanske inte är något man har på önskelistan.

Al-Ko Comfort är kraftfull, men har kvalitetsproblem

Tyvärr, så dras modellen med en del kvalitetsproblem. Nålen hänger sig till exempel, med påföljden att bensinen rinner ut. De något häftiga vibrationerna är så pass stora att vingmuttrarna till kroken för startsnöret till slut vibrerar loss och vi tvingas dra åt dem stup i kvarten.

Al-Ko Comfort 51.0 SP-A klarar av stora trädgårdar med stora gräsytor och den är tidseffektiv med sin väl tilltagna klippbredd. Designen är snygg, men kanske inte så smart i alla lägen. Ergonomiskt ligger den lite under medel. Den är även väldigt tung och har man inte musklerna kan det bli svårt med hanteringen. Men trots att den är tung och något otymplig, så går den att vika ihop på ett smidigt sätt när den har gjort sitt för säsongen, vilket ändå måste ses som fiffigt av Al-Ko och deras designerteamet.

Specifikationer

Vikt: 35 kg

Klippmått (höjd): 30-80 mm

Klippmått (bredd): 51 cm

Decibelnivå: 70 db

Övrigt: Självgående, multiclip, uppsamlare, justerbart handtag


Bästa priset på Al-Ko Comfort 51.0 SP-A hittar du här:


Stiga Combi 48 SQ

Stiga Combi 48 SQ Bensindriven Gräsklippare

Stiga Combi 48 SQ är en självgående, bensinsnål, stark och stabil gräsklippare som går stadigt och bra. Klippbredden är väl tilltagen och den är även snabb. Dock så har drivningen bara ett hastighetsläge, vilket försvårar en del då den är så snabb. Ytterligare ett hastighetsläge hade varit att föredra för en mer försiktigt körning. Handtagen är heller inte särskilt bekväma.

Sidoutkast, uppsamlare och mulching

Stiga Combi 48 SQ har både ett sidoutkast, uppsamlare och funktion för mulching. Uppsamlare kräver dock flera steg för att kopplas bort, vilket är onödigt omständigt för en så enkel sak som att ta bort uppsamlaren för tömning och rengöring. Nä, här blir det bakläxa!

Klipper allt i sin väg – och det fort!

Vi upplever gräsklipparen som lättstartad och den kommer med sedvanlig dragstart. Prestanda är riktigt bra och trots sin snabbhet så klipper den allt i sin väg med bravur, här klipps det högt gräs och blött gräs med smågrenar till höger och vänster utan problem. Klippresultatet är utmärkt!

Stiga Combi 48 SQ passar för dig som vill ha en gräsklippare med en mycket kraft och höga prestanda. Klippresultatet är som sagt utmärkt och det går fort. Tyvärr finns det bara ett drivläge, vilket försämrar betyget något. Allt som allt, en mycket kompetent bensindriven gräsklippare som i stort främst imponerar med sin snabbhet.

Specifikationer

Vikt: 30 kg

Klippmått (höjd): 22-80 mm

Klippmått (bredd): 46 cm

Decibelnivå: 84 db

Övrigt: Självgående, mulching, uppsamlare på 60 lKlippo Excellent

Klippo Excellent Bensindriven Gräsklippare

Klippo Excellent är en väl genomtänkt och driftsäker gräsklippare som klipper väldigt fint. Kanske blir man tveksam när man får veta att den inte har någon drivning, men haka inte upp er på det. Klippo Excellent är så lätt och smidig att man inte saknar drivning, i alla fall inte så länge ytan är hyfsat plan. Har du en backig tomt, kanske du ska se dig om efter en annan modell, men annars så…

Snygg och klipper i ett högt tempo

Klippo Excellent är en riktigt snygg gräsklippare, men smaken är som baken, som de säger – olika, och den är inte bara snygg, utan den levererar på punkt efter punkt. Den klipper högt gräs, torrt gräs, blött gräs och den klarar av smågrenar galant och den klipper även bra i svängarna och i ett högt tempo. Det här gräsklipparna Formel 1.

Hjul av hårdgummi med anordning som tar bort gräs som fastnar

Vi läste att hjulen var gjorda av hårdgummi, vilket gjorde oss något nervösa då gummihjul har en förmåga att samla på sig fuktigt gräs, men Klippo har en excellent lösning på det problemet. Det har nämligen en anordning som tar bort gräs som fastnar, så var det med det.

Ergonomisk med smarta lösningar

Gräsklipparen känns gedigen och robust, men trots det är den väldigt lätt att manövrera. Handtaget kan man också vinkla i sidled, vilket gör det enklare och mer ergonomiskt att klippa nära buskar och trädgårdsmöbler.

En sak som dock inte får ett så högt betyg är själva höjdinställningen. Det är inget fel på den på så vis, men man måste ta i för kung och fosterland. Känns lite onödigt!

Med Klippo Excellent får du en riktigt bra gräsklippare i premiumsegmentet. Den klipper väldigt fint, den är stark och den är lätt att manövrera trots att den saknar drivning. Det här är helt klart testets bästa gräsklippare, dock inte bäst i test i förhållande till priset. Klippo Excellent har det mesta en gräsklippare ska ha.

Specifikationer

Vikt: 29 kg

Klippmått (höjd): 30-60 mm

Klippmått (bredd): 48 cm

Decibelnivå: 66 db

Övrigt: Ej självgående, justerbart handtag, multiclip, ej uppsamlare, tankvolym 1 lAl-Ko Silver 468 SP-A

Al-Ko Silver 468 SP-A Bio Bensindriven Gräsklippare

Al-Ko Silver 468 SP-A Bio haltar lite när det gäller byggkvaliteten, men den är oerhört bra på mulching, i alla fall så länge gräset inte hunnit blivit för högt och den är även mycket lättkörd. Justeringen av klipphöjden dock onödigt svårhanterad och det krävs alldeles för mycket muskler för en så basal sak. Det krävs också höjdjustering både bak och fram, vilket känns lite stenålder för den här prisklassen.

Det här är en framhjulsdriven gräsklippare och i och med det så har den svårt att prestera i relativt snäva svängar. Man får inte samma driv i svängarna som annars, något som också förstärks av de klena hjulen. Annars så är det en lättkörd gräsklippare som inte känns tung.

Om du är bra på att klippa gräset regelbundet, så att det inte växer för mycket, ja, då kan det här vara en gräsklippare för dig. Men högt och tungt gräs klarar den inte så bra. Någon uppsamlare får man heller inte på köpet.

Det här är en helot okej gräsklippare, men den har sina tydliga gränser och presterar säms i vårt bäst i test. Byggkvalitén känns också så där.

Specifikationer

Vikt: 27 kg

Klippmått (höjd): 30-85 mm

Klippmått (bredd): 46 cm

Decibelnivå: 65 db

Övrigt: Självgående, multiclip, ej uppsamlare, justerbart handtag.


Bästa priset på Al-Ko Silver 468 SP-A hittar du här:Vanliga frågor om bensindrivna gräsklippare