Barngrind - Vilken är bästa barngrinden 2024?

Barngrind - Vilken är bästa barngrinden 2024?

author avatar

Anders Lindsborg

Sep 15, 2023   •  13 min lästid

heart
Lascal Kiddyguard Avant Grind 120 cm (Vit)

Lascal Kiddyguard Avant Grind 120 cm (Vit)

Ej tillgänglig

heart
Baby Dan Safety Gate Flexi Fit metal

Baby Dan Safety Gate Flexi Fit metal

576kr

Innehållsförteckning

Har ditt älskade barn massor av spring i benen? Har du samtidigt trappor och dörrkarmar som du inte vill att barnet springer in i eller skadar sig på? Då är det hög tid att investera i en barngrind!

En barngrind är en utmärkt uppfinning eftersom det säkerställer att ditt barn är tryggt i hemmet och som förälder kan du känna dig betydligt lugnare i vetskapen att ditt barn inte springer runt på fel ställen.

När man ska köpa en barngrind finns det väldigt många sådana att välja mellan på marknaden. Vi har testat de populäraste modellerna och listat dessa i vårt bäst i test. Här nedan går vi igenom fördelar och nackdelar med olika typer av barngrindar och utser också den barngrind som vi anser vara bäst i test 2023.

Bäst i test: Barngrind – barngrindar för vilda barn!

I detta bäst i test så har vi testat flera olika barngrindar och utsett den grind som är bäst i test. Resultatet hittar du helt enkelt i slutet av denna artikel.

Innan vi börjar kan det vara bra att titta lite närmare på vad en barngrind är för något. En barngrind är en grind som är utformad för att öka säkerheten för små barn. Den används i första hand inomhus där den kan monteras i dörröppningar och runt andra saker som man vill att barnet eller barnen inte ska kunna komma åt.

Många föräldrar som har en trappa i hemmet använder barngrindar för att se till att undvika att barnet drabbas av fallolyckor.

Fem tips när du ska köpa barngrind

Här är våra fem bästa tips på vad du bör kolla närmare på när du ska köpa en barngrind.

Se över hur barngrinden monteras

När man köper en barngrind så kan olika barngrindar monteras på olika sätt. Ett vanligt sätt är att barngrinden skruvas fast så att den sitter ordentligt fast i väggen. Det är också vanligt att barngrindar monteras genom att de spänns fast i dörröppningar, vilket innebär att man då inte behöver skruva fast den.

Här är det viktigt att du funderar kring var någonstans grinden ska sitta. Om du vill använda modellen som spänns fast krävs det att det finns två olika ytor där det går att spänna fast barngrinden emellan.

Väljer du istället en modell som ska skruvas fast så kan den sitta var som helst, bland annat framför möbler som man vill att barnet inte ska kunna komma åt.

En vanlig missuppfattning är att barngrindar som spänns fast inte sitter lika bra som de man skruvar fast, men detta stämmer inte riktigt. Barngrindar som spänns fast sitter i princip lika bra som de som skruvas fast.

Jämför olika modeller

Ett annat bra tips när du ska köpa en barngrind är att jämföra olika modeller. Först och främst finns förstås den klassiska barngrinden med spjäll, ungefär som på en spjälsäng. De flesta barngrindar är gjorda av trä eller plast men det finns även barngrindar som är tillverkade av andra material.

En klassisk barngrind kan i de flesta fall användas på flera olika sätt. De behöver inte alltid sitta fastskruvade i väggen utan kan också ställas upp fritt, till exempel om man vill bygga en lekhage.

På olika modeller öppnar och stänger man barngrinden på olika sätt. När man köper en barngrind är det viktigt att se till att barnet inte klarar av att öppna och stänga grinden själv. Samtidigt är det positivt om det går smidigt för vuxna att öppna och stänga barngrinden, samt om den går att öppna åt båda hållen.

Storlek

När man ska köpa en barngrind är det också viktigt att fundera kring vilken storlek man vill ha på barngrinden. Detta är särskilt viktigt eftersom att till vissa barngrindar kan man köpa till delar om det behövs men till andra kan man det inte.

Det är alltså mycket viktigt att mäta upp hur bred barngrinden behöver vara samt att se till att välja rätt bredd från början.

Ska barngrinden ha en tröskel eller inte?

Det finns barngrindar som har en tröskel och det finns barngrindar utan tröskel. Det är svårt att ge något generellt svar på om en barngrind bör ha en tröskel eller ej. Det beror helt på tycke och smak samt var var och en har för behov.

När man ska köpa en barngrind är det bra att fundera kring om man vill ha en barngrind med tröskel eller en barngrind utan tröskel och sedan välja det man själv tycker blir bäst.

Välj en barngrind som går att öppna och stänga enkelt med en hand

Vårt femte och sista tips är att välja en barngrind som enkelt öppnas med en hand. Detta eftersom du som förälder oftare än vad du kanske är medveten om kommer att lyfta upp ditt barn och gå i huset. På detta vis kan du då enkelt förflytta dig genom barngrindar utan att behöva sätta ned barnet för att kunna öppna grinden.

De flesta barngrindar som går att öppna med en hand är så pass säkra att de fortfarande är svåra för barn att öppna själva. Ett stort plus är också om grinden kan öppnas åt båda hållen.

Barngrindar: 5 olika modeller i test

I detta bäst i test har vi gått igenom flera olika barngrindar och vi valde därefter ut de fem olika modellerna som vi anser är de bästa barngrindarna.

Här nedan går vi igenom mer om varje modell och efter det så berättar vi vilken som blivit utsett till bäst i test 2023.Lascal Kiddyguard Avant

Lascal Kiddyguard Avant Trappgrind & Dörrgrind

Denna smidiga barngrind av modell Lascal Kiddyguard Avant Trappgrind & Dörrgring är väldigt populär och den stack verkligen ut på ett positivt sätt i vårt bäst i test.

Denna barngrind från Lascal Kiddyguard Avant är diskret och har formen av en rullgardin. Den ska fästas på väggen och sedan rullas den ihop automatiskt när den inte använd. Detta gör att man knappt märker av den medan den inte används samtidigt som grinden fungerar väldigt bra medan man använder den. Den är också lätt att montera vilket underlättar en hel del.

Grinden från Lascal Kiddyguard är enkel att öppna med en hand

Den här grinden av modell Lascal Kiddyguard Avant öppnas med en hand på ett smidigt och enkelt vis. Den går också enkelt att stänga med bara en hand.

Grinden passar också de flesta dörrar och dörröppningar eftersom den är anpassad för en bredd upp till 120 cm. Grinden är enkel att montera och passar även bra vid trappor.

En av de smidigaste barngrindarna som finns att köpa

Lascal Kiddyguard Avant är en av de smidigaste barngrindarna som finns att köpa. En stor fördel är att man inte behöver förlänga eller förkorta grinden eftersom den är konstruerad som en gardin som dras ut och fästs på andra sidan.

Den här grinden är också godkänd enligt både EN1930:2011 och ASTM F1004:13 vilket innebär att det är en väldigt säker barngrind.

Lascal Kiddyguard Avant är en säkerhetsgrind som finns att köpa i flera olika färger och den passar bra i de flesta hem!BabyDan Flex XXL

BabyDan Flex XXL säkerhetsgrind

Denna säkerhetsgrind från BabyDan är en otroligt flexibel barngrind som ger föräldrarna stora möjligheter att anpassa sitt hem så att det är barnsäkert och tryggt.

BabyDan Flex XXL säkerhetsgrind är tillräckligt bred för att kunna användas för att dela av ett rum. Det är en utmärkt lösning om man vill att barnet ska hålla sig på ena sidan av rummet, eller om man vill skapa en lekhage för sitt barn.

En bred barngrind

Den här grinden fungerar på samma sätt som den vanliga barngrinden från BabyDan, med den skillnaden att den är betydligt bredare. Grinden består av fem sektioner som samtliga är 72 cm breda. En av sektionerna fungerar som en grindöppning.

Om man behöver en grind som är ännu bredare så finns möjligheten att köpa till en sådan.

En flexibel säkerhetsgrind

BabyDan Flex XXL säkerhetsgrind är en barngrind som passar utmärkt för alla som vill ha en flexibel barngrind som kan användas på flera olika sätt.

Något annat som är väldigt bra med den här grinden är att den kan kompletteras med fler sektioner som kan byggas på om man vill göra grinden ännu större.


BabyDan Flexi Fit

BabyDan Flexi Fit Metall barngrind

BabyDan levererar många bra och säkra barngrindar och här kommer ännu en som tar plats på listan som en av de fem bästa barngrindarna i vårt bäst i test.

Flexi Fit Metall är en barngrind som är väldigt flexibel och därmed passar i princip alla dörröppningar. Beslagen till denna grind kan sitta både på insidan och utsidan av dörrens karm.

Quick Release-funktionen är väldigt bra

Något som är väldigt bra med den här barngrinden från BabyDan är att den har en Quick Release-funktion som är extremt användbar.

Med hjälp av denna funktion kan du enkelt plocka bort grinden när den inte ska användas. Något annat som är väldigt bra är att grinden enkelt öppnas med en hand.

Passar de flesta dörröppningar

Grinden passar de flesta dörröppningar. Den går att använda till dörröppningar som är mellan 67 och 105 centimeter breda när man monterar grinden på dörrkarmens insida.

Om man väljer att montera grinden på dörrkarmens utsida så minskar det största måttet ned till omkring 100 centimeter.BabyDan Guard Me

BabyDan Guard Me Säkerhetsgrind

Den här praktiska barngrinden passar bra på ställen där det inte finns plats för en vanlig barngrind som öppnas på samma sätt som en dörr. Den här grinden kan man enkelt fälla ihop och den tar knappt någon plats i hopfällt tillstånd.

Guard Me är en stilren och fin säkerhetsgrind som passar bra in i de flesta hem. Den går att använda till såväl smala som breda dörröppningar.

Passar utmärkt till trappor

Något som är oerhört positivt med denna säkerhetsgrind av modell Guard Me är att den passar utmärkt till trappor. Genom att placera denna grind i trappans öppning kan man enkelt hindra barnet från att ta sig upp eller ned i trappan. På så vis hindrar man även fallolyckor.

Något som är negativt med grinden är att den endast passar mindre öppningar. Dessa får vara som bredast 89 cm vilket innebär att grinden inte passar alla dörröppningar.

En prisvärd barngrind

Den här barngrinden är mycket prisvärd och passar utmärkt för alla med en mindre budget som letar efter en barngrind.

Det går även att köpa till förlängningar vilket gör att grinden med förlängningar kan användas till öppningar som är upp till 113,5 cm stora. Viktigt att tänka på är att grinden ska monteras minst 13 cm från det första trappstegets kant om den ska monteras vid en trappa.Hauck Open’n Stop barngrind

Hauck Open’n Stop barngrind

Denna barngrind från Hauck är en barngrind som är enkel att montera. Man behöver inte borra särskilt mycket i väggar för att montera denna grind eftersom den ska spännas upp mellan två ytor.

Hauck Open'n Stop passar därmed alldeles utmärkt i dörrkarmar och vid öppningar till trappor.

En barngrind som är enkel att öppna

En annan positiv egenskap som Hauck Open'n Stop barngrind besitter är att den är enkel att öppna med en hand.

Samtidigt har grinden en barnsäkrad mekanism för stängning som till och med är dubbelt säkrad.

Säkerhetsgrind med öppningsbar mittsektion

Hauck Open'n Stop har en mittsektion som är öppningsbar. Detta gör att grinden kan användas på flera sätt vilket innebär att den är oerhört flexibel.

Grinden fästs i första hand genom att man spänner upp den men om man hellre borrar upp den går även det att göra. En fästanordning medföljer när man köper en Hauck Open'n Stop barngrind.

Bästa barngrinden 2023

När vi vägt samman alla faktorer i vårt bäst i test av barngrindar – det vill säga funktion, form och pris – så har vi kommit fram till en vinnare. Den barngrind som vinner vårt bäst i test 2023 är: BabyDan Guard Me Säkerhetsgrind, som helt enkelt har tagit vår jury med storm.

Grinden är otroligt prisvärd samtidigt som den är säker att använda. Extra stort plus får den av vår jury för sin snygga design och för att den knappt tar någon plats alls när man inte använder den.