Din robotdammsugare kan städa ännu bättre (men du måste göra dessa 5 saker först)

Hinder som sladdar och mattor kan hindra din robotdammsugare från att städa på bästa sätt.

author avatar

Anders Lindsborg

Oct 2, 2023   •  4 min lästid

cover

Innehållsförteckning

  • 1. Ta bort sladdar och andra hinder i hemmet

  • 2. Se upp för mattor med hög lugg

  • 3. Se upp för vatten

  • 4. Håll sensorerna rena

  • 5. Töm dess behållare ofta

Robotdammsugare är verkligen praktiska. Med intelligenta navigeringsfunktioner och, i vissa fall, självtömmande sopbehållare kan dessa hushållsassistenter automatiskt städa dina golv åt dig medan du fortsätter med dina dagliga uppgifter.

Men helt handsfree är de ändå inte. Utan regelbundet underhåll, rengöring och skötsel kan de misslyckas med sina uppgifter. Detsamma gäller om du inte förbereder ditt hem ordentligt innan du dammsuger. Att röja undan problematiska hinder och andra fysiska faror (som sladdar, avlagda strumpor och gardiner) från marken är ett stort steg att uppnå sann automatisk dammsugningslycka.

Nedan presenterar vi några av de bästa metoderna för att få ut så mycket som möjligt av din robotdammsugare.


1. Ta bort sladdar och andra hinder i hemmet

Det största hotet mot robotdammsugare är elsladdar, mobilsladdar och andra hushållskablar om man bortser från husdjurens kladd och barnens avlagda strumpor. Dessa kablar kan lätt fastna i robotens roterande borstar och hjul, och då måste du själv försiktigt trassla ut dem.

Därför är det en bra idé att städa upp alla trassliga kablar så gott det går innan robotdammsugaren börjar städa. Lyckligtvis finns det gott om standardprodukter som kan hjälpa till med sladdhanteringen. Om det kniper kan ett billigt buntband också göra jobbet.

Matstolar och hängande gardiner kan också hindra robotdammsugarens rengöringsförmåga. Robotdammsugaren kan inte navigera ordentligt om den fastnar i gardiner som hänger på golvet eller blockeras av matstolar. För att undvika hinder kan du flytta gardinerna eller hitta ett knep för att korta tyget så att det inte hänger ner på golvet, och vända matstolarna upp och ner på bordet medan robotdammsugaren körs.

2. Se upp för mattor med hög lugg

Jag medger att det är svårt att motstå den där extra mjuka mattan med hög lugg. Tyvärr tenderar dessa mattor också att vara problematiska för robotdammsugare. Många modeller fastnar ofta i de tjocka fransarna i dessa typer av mattor.

För att förhindra att robotdammsugaren fastnar kan du rulla upp kanterna på dina tjocka mattor innan du börjar städa. Ett annat alternativ är att praktiskt taget blockera dessa golvsektioner. Om din robotdammsugare har stöd för denna funktion hittar du den i maskinens telefonapp.

3. Se upp för vatten

Vatten och elektronik går vanligtvis inte bra ihop, så du bör vara uppmärksam på eventuella vätskor som din robotdammsugare kan stöta på. Vattenskålar för husdjur är till exempel en ökänd källa till utspillt vatten. Det bästa är att avgränsa sådana områden antingen fysiskt eller elektroniskt (via dammsugarens app) så att roboten kan undvika dem.

4. Håll sensorerna rena

Robotdammsugare använder en mängd elektroniska sensorer för att navigera rätt genom ditt hem, inklusive infraröda sändare, lasertorn och klippsensorer, plus optiska sensorer och digitala kameror. Med tiden blir din robot och dess sensorer smutsiga.

Smutsen försämrar robotens förmåga att tolka det fysiska utrymmet runt omkring den. Därför är det viktigt att regelbundet rengöra robotdammsugarens externa chassi och sensorsystem. Jag har funnit att en lätt fuktad mikrofiberduk fungerar bra här. Det är dock en bra idé att läsa din robotdammsugares manual och läsa tillverkarens rekommenderade metod.

5. Töm dess behållare ofta

Om du tittar dig omkring kommer du att hitta ett antal avancerade robotdammsugare som levereras med laddningsdockor som också kan tömma robotens behållare - men det är fortfarande en avancerad funktion som inte är tillgänglig med de flesta dammsugare.

I de flesta fall har din robotdammsugare bara en dammbehållare med liten kapacitet som du måste tömma ofta, helst efter varje rengöring. Om du inte gör det kommer du att täppa igen behållaren och försämra dammsugarens förmåga att fortsätta suga upp smuts och skräp.

Även sofistikerade robotar med självtömmande behållare kan bli igensatta då och då, så oavsett hur avancerad din robotdammsugare är.