Vad är Apple TV, hur fungerar den och vem är den till för?

Välkommen till en guide som djupdyker i Apple TVs universum. Här utforskar vi vad Apple TV är, vilka funktioner som erbjuds, vad den kostar och framför allt, vem den passar bäst till.

author avatar

Anders Lindsborg

Jun 22, 2023   •  12 min lästid

cover

Innehållsförteckning

Med streamingkrig mellan innehållsleverantörer i full gång och ett växande antal hushåll som tittar på innehåll på sina TV-apparater finns det ett starkt marknadsbehov inte bara för streamingtjänster utan också för set-top-boxar som ger bekväm tillgång till tjänster - och återskapar enkelheten med att använda en vanlig TV. Apple har, tillsammans med företag som Roku och Amazon, gett sig in på OTT-marknaden både som hårdvarutillverkare och - på senare tid - som leverantör av streamingplattformar. Apple TV Plus-tjänsten kostar 4,99 USD per månad, men är gratis (under det första året) för dem som nyligen köpt en iPhone, iPad, Mac eller en Apple TV 4K.

Det är ett smart drag att tjäna pengar på företagets imponerande marknadsnärvaro och underbjuda veterankonkurrenter som Roku och Amazon genom att utnyttja Apples etablerade position på marknaden och erfarenhet av att producera avancerad hårdvara.

I den här korta artikeln kommer vi att titta närmare på Apple TV:s hårdvara, ge dig en snabb överblick över OTT-landskapet och hjälpa dig att förstå hur Apple TV passar in i det.


Vad är Apple TV och hur fungerar det?

Hur mycket vi än skulle älska att se Apple göra sitt intåg på TV-marknaden, är Apple TV inte en TV. Istället är det en digitalbox som gör det möjligt för konsumenter att komma åt OTT-innehåll på sina TV-apparater.

Apple TV använder HDMI-porten för att ansluta till din TV och ger magin med streaming till den stora skärmen i ditt vardagsrum. Den levereras också med en Siri-aktiverad fjärrkontroll som ytterligare integrerar TV-tittarupplevelsen med Apples ekosystem.

Men en sak i taget...


Vad är OTT?

OTT-innehåll erbjuds tittarna via internet, förbi kabel-, radio- och satellit-TV-plattformar, och i allt högre grad förbi alla de företag som traditionellt har fungerat som kontrollanter eller distributörer av sådant innehåll. Exempel på OTT-innehållsleverantörer är Netflix, Viaplay, Cmore, Disney+ och Amazon Prime Video.

Eftersom antalet hushåll som ännu inte är anslutna till OTT-tjänster minskar, fokuserar många av dessa leverantörer nu också på att skapa mer avancerad hårdvara och producera sitt eget innehåll för att locka nya abonnenter.

Du kan komma åt OTT-innehåll med hjälp av:

 • Internetanslutna enheter (Android- och iOS-mobiltelefoner, smart-TV-apparater)
 • Set-top-boxar anslutna till TV (t.ex. Apple TV, Nvidia Shield, Fire TV och Roku)
 • Spelkonsoler, surfplattor, stationära datorer och bärbara datorer.

Behöver jag verkligen en Apple TV för att få tillgång till OTT-innehåll?

Med Apple TV ansluten till din TV via HDMI får du tillgång till en mängd olika streamingappar och tjänster på din stora TV-skärm.

Apple TV ligger efter de andra OTT-spelarna som Amazon Fire TV, Roku, Google Chromecast när det gäller 4K- och HDR-funktioner. Förvänta dig inte heller en USB-port för att spela upp dina personliga medier på en extern enhet (ett typiskt Apple-drag). Naturligtvis har Apple TV-enheter också betydligt högre prislappar än konkurrenterna.

Men behöver du verkligen det? Vad finns det för alternativ? Det finns många sätt att få din strömmande webbvideo på TV:n på andra sätt än via Apple TV. Låt oss ta en snabb titt:


Din gamla hederliga spelkonsol

Om du äger en Microsoft Xbox eller Sony Playstation har du sannolikt tillgång till en mängd olika appar för strömmande video som Netflix, YouTube, Amazon Instant Video, ESPN och mer utan att spendera ett öre. Spelplattan fungerar lika bra som fjärrkontroll.

Smarta TV-apparater
De flesta TV-apparater som tillverkas idag är "smarta", och även om du kan installera streamingappar på själva TV:n så kommer upplevelsen att vara långt ifrån Apples signatur, klassledande användarupplevelse. Detta förklarar varför så många människor fortfarande väljer att köpa en OTT-enhet som Apple TV trots att de har en smart-TV som tillhandahåller en rad streamingappar som Netflix eller HBO out of the box.


Google Chromecast TV

Googles nyligen lanserade Chromecast TV är en direkt konkurrent till Apple TV som sömlöst integreras med Googles ekosystem.


Andra OTT-boxar och donglar för TV-streaming

När det gäller andra set-top-boxar är Roku Apples största konkurrent på detta område. Den billigaste Roku Stick kostar bara 50 dollar. Amazon Fire TV och andra mindre populära streamingtjänster erbjuder samma grundläggande funktioner till mycket lägre priser. Amazons Fire TV-stick kostar bara $ 39 och strömmar mycket av samma populära appar. Du kan också få $ 30 Amazon att använda röst för att söka efter videor och annat innehåll. Detta säger bara att Apple har tappat den blödande kanten på många områden och valet av OTT-rutan är inte så viktigt som man kan förvänta sig.

Slutsats: Apple TV är verkligen inte ledande inom OTT och det finns gott om alternativ på marknaden. De viktigaste skillnaderna för Apple är AirPlay-funktionen och möjligheten att använda Siri för att mata in text med rösten. Apple TV kan rekommenderas till de användare som har investerat mycket i Apples ekosystem (äger en iPhone, iPad, massor av köpt iTunes- och Apple Music-innehåll etc.).


Behöver jag en iPhone för att använda Apple TV?

Även om det kan vara vettigt att köpa en Apple TV om du är investerad i ekosystemet, behöver du verkligen inte en iPhone för att använda den. Du behöver dock ett iTunes-konto för att logga in och köpa saker som TV-program och filmer på Apple TV.

Med Apple TV kan du streama saker från populära streamingtjänster som Netflix, YouTube, HBO Go, Hulu Plus, Disney+ och många, många fler. Naturligtvis behövs en aktiv prenumeration för att få tillgång till innehållet - Apple TV är bara en plattform som används för att visa innehållet på din TV-skärm.


Fungerar bättre med Apple

Även om du - som nämnts i stycket ovan - inte behöver en Apple-enhet för att använda Apple TV, kommer icke-Apple-användare att förlora några av funktionerna. Apple TV stöder till exempel AirPlay, en funktion som gör att du kan spegla din MacBook- eller iPhone-skärm på TV:n (förutsatt att enheterna är anslutna till samma Wi-Fi-nätverk).


Utbudet av Apple TV

4K-modellen stöder 4K Ultra HD och HDR-video, medan HD endast stöder 1080p HD. Apple TV 4K-boxen levereras med en gigabit ethernet-port som ger snabbare hastigheter jämfört med Apple TV HD:s 10/100 ethernet-port.

Processorkraft är inte nödvändigtvis det viktigaste i OTT-boxar, men andra generationens Apple TV 4K har A12 Bionic-chippet, som är betydligt kraftfullare än det daterade 1,5 GHz dual-core A8-chippet som först introducerades med iPhone 6 och iPhone 6 Plus 2014.

Fördelen? Snabbare start och ett mer responsivt gränssnitt överlag. Med framtida uppdateringar av tvOS är A12 i den nya generationens Apple TV 4K dessutom mer framtidssäkert, vilket garanterar bra prestanda i flera år.


Köp Apple TV 4K här:


Köp Apple TV här:


The Siri‌ Remote

With the second-generation ‌Apple TV‌ 4K, Apple introduced the redesigned ‌Siri‌ Remote. It is also included with both of the current ‌Apple TV‌ 4K and ‌Apple TV‌ HD models.

The new ‌Siri‌ Remote features a clickpad control for five-way navigation. It is also touch-enabled for fast directional swipes and better accuracy. The ‌Siri‌ button is now located on the side of the remote for convenience.


Så vad är Apple TV bra för egentligen?

Tyvärr listar Apple inte alla appar som stöds på sin webbplats - om du undrar om en app är tillgänglig på Apple TV är det bäst att du googlar svaret själv. Här är en sammanfattning av de typer av innehåll du kan komma åt:

 • Strömmande video. Apple TV är byggd för att främst strömma sitt eget innehåll, men enheten stöder också appar från de ledande leverantörerna av strömmande innehåll som t.ex: Netflix, YouTube, Amazon Video, Hulu, HBO GO/HBO NOW, etc.
 • Strömmande ljud. Apple TV stöder musikstreaming från Apple Music till tjänster som Pandora och Sirius XM. För att komma åt Spotify måste du dock använda AirPlay-funktionen.
 • Spel. Ladda ner spel från App Store och spela dem direkt på TV-skärmen.
 • Andra appar. Precis som med spel har App Store en mängd andra typer av appar: sociala medier, fotodelning, medieserver, shopping, väder.
 • Apple AirPlay. Med AirPlay kan du spegla skärmen på din telefon eller surfplatta på din TV - men funktionen fungerar bara med Apple-enheter.

Vad är Apple ID?

Apple-ID är det konto du använder för att få tillgång till Apples tjänster, såsom App Store, Apple Music, iCloud, iMessage och FaceTime. Med ditt Apple-ID och lösenord kan du logga in på alla Apples tjänster. Här är en kort sammanfattning:

 • Vad är Apple-ID? Ditt Apple-ID är ditt personliga konto som du använder för att få åtkomst till alla Apples tjänster. Det fungerar som en central inloggningspunkt för tjänster som App Store, Apple Music, iCloud, iMessage och FaceTime.
 • Hur använder man det? Du bör använda samma Apple-ID varje gång du loggar in på en Apple-enhet eller en Apple-tjänst. Det går även att logga in med andra e-postadresser eller telefonnummer som är kopplade till ditt Apple ID-konto.
 • Säkerhet och integritet: Apple lägger stor vikt vid säkerheten och integriteten för ditt Apple-ID. För att öka säkerheten rekommenderas att du ställer in tvåfaktorsautentisering. Detta lägger till ett extra lager av säkerhet till ditt konto.

Vill du veta mer eller behöver ytterligare information om hur man skapar ett Apple-ID eller hanterar det? Klicka här för att besöka den officiella Apple Support-sidan.


Sammanfattning

Den växande populariteten för smarta TV-apparater gör att fler människor kan njuta av olika aktiviteter på den stora skärmen och öppnar en hel lista med möjligheter för mobila entreprenörer.

I takt med att tvOS och Apple TV blir allt populärare kommer ett växande antal innehållsleverantörer att börja utforska nya sätt att dra nytta av vad mediet har att erbjuda. Och det kommer att innebära utmaningar: intäktsmodeller, appupptäckt och anpassningar kommer att vara saker som varumärken bör överväga i sin långsiktiga strategi om de väljer att gå in på plattformen.

Om du vill utveckla för Apple TV är det bäst att hitta en pålitlig OTT-utvecklingspartner. Hör av dig till oss, berätta om ditt projekt och se vad vi kan göra för dig!

I takt med att Apple TV mognar och får fler funktioner kommer vi att se nya användningsområden och upplevelser växa fram, drivna av de tidiga användare som är snabba att kapitalisera på de nya möjligheter som plattformen öppnar upp.